Zöld: még költhetsz, piros: mínuszban vagy. Ezzel az egyszerű jelzéssel segít spórolni egy banki app.

Zöld: még költhetsz, piros: mínuszban vagy. Ezzel az egyszerű jelzéssel segít spórolni egy banki app.

rendőrlámpa karácsonyfa
(Fotó: Kevan CC-BY)
(fotó: Kevan CC-BY)

Kevés jel van, ami annyira beleivódik az emberbe, mint a piros – tilos, zöld – szabad. Nem csak azok ismerik, akik tudnak vezetni, már óvodában megtanítjuk a gyerekeknek, hogy át tudjanak kelni biztonságosan a zebrán. A sárga, az tényleg az autósoknak van, de azért azt is illik ismerni.

A Toronto-Dominion Bank áprilisban kiadott TD MySpend nevű kiadáskövető alkalmazását is a zöld-sárga-piros jelzésre építették fel. Az app használatához nem szükséges rögtön összerakni egy havi költségtervet. Emiatt egyszerűbb beleköltözni, mint például a You Need A Budget nevű, komoly rajongótáborral rendelkező szoftverbe, amely nem kezd el működni, amíg bele nem raktunk pár órányi munkát.

A MySpend minden költés után képes jelezni, hogy takarékosak vagyunk-e vagy szórjuk a pénzt. Az appnak megvan az az előnye a magyar felhasználók rendelkezésére álló alkalmazásokkal szemben, hogy nem kell kézzel bepötyögni a vásárlásokat, mert banki appként látja, mi történik a számlán.

A TD Bank 3,5 millió ügyfeléből 750 ezer töltötte le az appot a kiadás óta eltelt hónapokban – írja a Reuters. Harminc százalékuk legalább havi két alkalommal használja az appot, és 4-8 százalékkal csökkentette a kiadásait.

Startupként nem működött, szolgáltatásként remek

A történet nem csak a TD Bank számára dicsőség. Az alkalmazást a Moven nevű okostelefonos bankolással és kiadáskövetéssel foglalkozó fintech startup fejlesztette. Az a cég, amit az egyik legismertebb pénzügyi technológiával foglalkozó szakember, Brett King vezet.

Az együttműködés jól jött a Movennek is. A startup korábban önálló szolgáltatásként kínálta a spórolós funkciót, de úgy nem vált sikerré az app. A TD-s együttműködés óta azonban egy másik banknak is eladta a megoldást a Moven. Ott pedig az ügyfelek húsz százaléka letöltötte az appot, és a többség úgy érzi, hogy segít a spórolásban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?