Európa egyik legértékesebb privát fintech vállalata bajban van. Ahhoz, hogy a neobank versenyezni tudjon hagyományos banki szereplőkkel, a Bank of England engedélye szükséges.

A Bank of England állítólag fontolgatja, hogy visszautasítja a Revolut nevű bank engedélykérelmét, amint a The Telegraph című brit napilap jelentése ismerteti. A döntés mögött súlyos hibák állnak.

A Revolut, melyet Európa egyik legértékesebb magán technológiai vállalataként tartanak számon, 2021-ben nyújtotta be kérelmét az Egyesült Királyságban. Az engedély lehetővé tenné a Revolut számára, hogy szabályozott védelemmel rendelkező letéteket és hitelezési szolgáltatásokat, például jelzáloghiteleket nyújtson. Az iparági megfigyelők és befektetők szerint ez az engedély nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a neobank versenyezhessen a hagyományos bankokkal. Jelenleg a Revolut elektronikus pénzintézetként működik a szabályozók felügyelete alatt.

A Revolut az utóbbi időben számos kihívással szembesült, például a vezetői csapat jelentős személyi változásai és a legutóbbi pénzügyi jelentésével kapcsolatos problémák. Az idei távozók között öt kulcsfontosságú munkatárs, köztük a pénzügyi igazgató is szerepel. Habár a vállalat nyereséget jelentett be a 2021-es pénzügyi évben, pénzügyi kimutatásai jelentős késéssel készültek el. Emellett a vállalat könyvvizsgálója, a BDO, jelezte, hogy a cég 2021-es bevételének akár 75%-a is „jelentős hibákkal” kapcsolatos lehet a belső számviteli rendszerek problémái miatt.

A brit fintech vállalat 2021-ben banki engedélyt szerzett az Európai Unióban, és hasonló kérelmet nyújtott be az Egyesült Államokban is.

A Telegraph jelentése hangsúlyozza, hogy jelenleg intenzív tárgyalások folynak a háttérben annak érdekében, hogy esetleg megmenthessék a brit engedélykérelmet.

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?