A nyerési esélyeik jelölttől függetlenül gyászosan festenek egyelőre. Kérdés, hogy mernek-e egy megosztó, de új ötleteket hozó jelöltet indítani.

A nyerési esélyeik jelölttől függetlenül gyászosan festenek egyelőre. Kérdés, hogy mernek-e egy megosztó, de új ötleteket hozó jelöltet indítani.

Benoit Hamon egyelőre jobban áll, mint a miniszterelnök
Benoit Hamon egyelőre jobban áll, mint a miniszterelnök (AFP PHOTO / Bertrand GUAY)
(fotó: AFP PHOTO / Bertrand GUAY)

Legyőzni látszik a francia miniszterelnököt egy korábban esélytelennek tartott jelölt. Benoît Hamon egykori oktatási minisztertől senki nem várta, hogy megveri a Manuel Vallst, de az általános alapjövedelem ötletével kampányoló szocialista miniszer a Le Figaro adatai szerint öt százalékkal vezet vetélytársa előtt.

Hamon esélyei ráadásul javulnak Martine Aubry, korábbi szocialista jelölt és a párt egyik ismert politikusa már kiállt az új jelölt mellett. A politikus arra szólította fel híveit, hogy Hamonra adják le voksukat a következő fordulóban. A lille-i polgármer és a párt egykori vezetője 2012-ben indult a szocialista jelöltségért, de Francois Hollande legyőzte.

Valls egyelőre nem adta fel, sőt támadásba lendült
Valls egyelőre nem adta fel, sőt támadásba lendült (Fotó: AFP PHOTO / Eric FEFERBERG)
(fotó: AFP PHOTO / Eric FEFERBERG)

Az eredmény érdekessége, hogy Hamon a francia szocialista párt balra húzóbb ágát képviseli. Kampányában az általános alapjövedelem, nem is kevés, 750 eurós havi illetményről beszél, az ipari robotok megadóztatása és a fű legalizálása is lényeges pontok voltak. A vele szemben álló Valls piacpártibb és jóval jobboldalibb.

A jelöltállítás első körében Hamon a szavazatok 36 százalékát szerezte meg, míg Valls 31 százalékot. A maradék a többi jelölt között oszlott el.

Akármi is történik, a szocialisták nem állnak jól

A következő forduló előtt várhatóan Valls a gazdasági realitások és a megvalósítható programmal kampányoló jelölt lesz. Már az előzetes eredmények kihirdetésekor közölte, hogy ellenfelének ígéretei betarthatatlanok, és azok egyenesen a pártot veszélyeztetik.

Akárki is lesz a szocialista párt jelöltje, a közeledő választásokon a Marie Le Pen nevével fémjelzett EU-szkeptikus szélsőjobbal és a Francois Fillon vezette konzervatívokkal kerülnek szembe. Az eddigi felmérések – ha ezek a 2016-os év nagy mellélövései után érnek még bármit – szerint a szocialistáknak nem sok esélyük van kormányon maradni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?