Kevés dolog szép annyira, mint amikor pénzüggyel foglalkozó komoly emberek bocsátkoznak kicsinyes cicaharcba.

Kevés dolog szép annyira, mint amikor pénzüggyel foglalkozó komoly emberek bocsátkoznak kicsinyes cicaharcba.

A beszólogatás ezzel az egyszerű péksüteménnyel kezdődött (Fotó: V i N 1 0 0 _ B / CC-BY)
A beszólogatás ezzel az egyszerű péksüteménnyel kezdődött (Fotó: V i N 1 0 0 _ B / CC-BY)

A Brexit szavazás óta több európai nagyváros versenyez azért, hogy átvehesse a londoni City szerepét. A franciák legendásan odáig is elmentek, hogy már angol nyelvű papírokat is elfogad a szabályozó hatóságuk, hogy egyszerűbb legyen a Nagy-Britanniából költözködő startupoknak.

Mindeközben a britek végigjárják a veszteség elfogadásának összes lépcsőjét. Közben pedig olyan hírekkel kell megbarátkozniuk, hogy a Goldman Sachs amerikai befektetési bank a nyár közepén az EU-ba mozgatná át londoni embereinek egy részét. Emellett pedig nagy erőkkel bővítik a frankfurti irodájukat. Azaz jelek utalnak arra, hogy nem a Cityben képzelik el a cég jövőjét a Brexit után.

Nem csoda, hogy kiélesednek ilyenkor az érzékek és hirtelenebbé válnak a mozdulatok. John Glen, a pénzügyminisztérium gazdasági államtitkára például az Innovate Finance Global Summit konferencián tartott beszédében küldött néhány jól irányzott pofont a franciák felé.

Pattanjanak fel egy Eurostar vonatra, töltsenek egy kellemes hétvégét [Párizsban], tankoljanak fel crosissant-nal satöbbi. Aztán jöjjenek vissza Londonba hétfő reggel és folytassák a munkát, pénzkeresést ahol abbahagyták.

A színes kiszólást Glen azzal folytatta, hogy a hatmilliárd fontos pénzügyi szérát nem költöztetheti át Macron Franciaországba.

A brit pénzügyminisztérium tényleg megpróbálja menteni a menthetőt. Fintech fejlesztési tervet ígér, az innováció segítését helyezi a középpoontba, sőt még a kriptovaluta és blockchain startupbarát szabályozásával is meg akarnak próbálkozni.

A készülőben lévő Fintech Szektor Stratégiában a kormány részletekbe menően ismertetni fogja, hogy merre indul a területen a pénzügyi szabályozó hatóság és a brit jegybank

– mondta Glen az összegyűlteknek. Arról nem esett szó, hogy tartanak-e sajtóreggelit a stratégia bemutatása alkalmából, és lesz-e croissant az asztalon.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?