A blockchain világából óriási hír érkezett: az Algofi, az Algorand blokklánc legnagyobb decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollja lehúzza a rolót.

Hatalmasat robbantott a hírekben az Algofi, miután bejelentette, hogy kénytelen lehúzni a rolót. Az Algorand blokklánc legnagyobb decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollja távozik a harcmezőről. Az ok egyszerű: a minőséget már nem tudják úgy hozni, mint hajdanán. Hamarosan a platformon csupán a pénzfelvételi funkció marad majd elérhető a szomorú szívű ügyfelek számára.

Nézzünk egy kicsit a háttérbe! Az Algorand egy forradalmi, nyílt forráskódú, decentralizált blokklánc hálózat, amelyet az MIT szupersztár professzora, Silvio Micali kovácsolt össze. A vállalat nagy ígérete, hogy megoldja a blockchain technológia három nagy fejtörőjét: a biztonság, a decentralizáció és a skálázhatóság kérdéseit. Az Algorand blockchain egyik fő fegyvere a Proof of Stake (PoS) konszenzus mechanizmus, amely villámgyors tranzakciókat, alacsony költségeket és magas szintű biztonságot tesz lehetővé. Az Algorand blockchaint gyakran használják decentralizált alkalmazások és nem-felcserélhető tokenek (NFT-k) kialakítására.

Az Algofi születése a korábbi bikapiac csúcspontján történt (2021), amikor az algorand tokent (ALGO) még 1,85 dollárért adták-vették. De mint a nagy szerelmek, a kriptopiac is hullámzó: jelentős visszaesés történt, amit az ALGO sem úszott meg – a múlt hónapban már csak 0,09 dollárt ért. A visszaesés és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) kriptoellenes hozzáállása szabott gátat a decentralizált pénzügyi projektek növekedésének a korábban felkapott blockchainen.

Jelenleg az Algoranden 59 millió dollár van lekötve, ami pár hónap alatt lecsökkent a korábbi 200 millió dolláros csúcsról. Habár a bejelentés óta a teljes lekötött érték több mint 10 százalékkal csökkent, az Algofi még mindig több mint a felét teszi ki az Algorand hálózat értékének.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?