Eszméletlen szerencsével úszta meg a büntetést egy bitcoinnal seftelő amerikai: az ügyét tárgyaló bíró nem hitt a bitcoinban.

Eszméletlen szerencsével úszta meg a büntetést egy bitcoinnal seftelő amerikai: az ügyét tárgyaló bíró nem hitt a kriptopénzben.

Amiben a bíró nem hisz, az nincs is
Amiben a bíró nem hisz, az nincs is
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

Váratlan ítéletet hozott egy amerikai bíró egy bitcoinos ügyben. Az egyik miami bíróságon egy 1500 dolláros pénzmosási ügyet tárgyaltak, a vádlott Michael Espinoza bitcoinos pénzmosás vádjával került a bíróság elé. A férfi úgy bukott le, hogy az üzletfelei, akik lopott bankkártyákat akartak venni az Espinozától beszerzendő kriptopénzből, valójában beépített ügynökök voltak – írja a Guardian.

Úgy néz ki azonban, hogy Espinoza minden bizonyíték ellenére sem megy börtönbe. Ügyvédje azzal védte, hogy a floridai törvények szerint a digitális valuta nem számít pénznek. Pénz nélkül pedig nem nagyon lehet pénzt mosni.

A bíróság nem szakértője a közgazdaságtannak, de még a területet kevéssé ismerők számára is világos, hogy a bitcoin még nem tekinthető a pénzzel egyenértékűnek

– írta a hosszas gondolkodás után megszületett ítélet indoklásában Teresa Mary Pooler bírónő, majd felmentette mindhárom vádpont alól Michael Espinozát. Ehhez azonban az is hozzájárult, hogy az ügynökök nem voltak eléggé alaposak a letartóztatáskor. Úgy húzták csőbe a férfit, hogy a pénzmosás vádját nem lehetett egyértelműen bizonyítani.

A szövetségiek mást gondolnak a bitcoinról

Az ítéletnek a bitcoinban hívő technológusok is örülnek. A bíró indoklására hivatkozva reménykednek abban, hogy kevesebb szabályozás fog vonatkozni a virtuális fizetőeszköz használatára és kezelésére, hiszen az nem számít pénznek.

Lehet viszont arra számítani, hogy lesz még huzavona az ügyben, mert a szövetségi szabályozók egyre inkább pénzként tekintenek a különböző virtuális fizetőeszközökre. Persze, amíg a törvény ezt nem mondja ki, addig nehéz ezzel érvelni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?