Az FTX milliárd dolláros jogi offenzívába kezdett a botrányba keveredett volt vezetője, Sam Bankman-Fried ellen.

A gazdasági pusztítást véghezvivő FTX, a hajdani kriptotőzsde, gigászi, egymilliárd dolláros pert indított egykori vezetője, Sam Bankman-Fried ellen, aki a pénzügyi katasztrófa epicentrumában áll.

Az FTX perrel lepte meg Bankman-Friedet és még három további ex-kulcsembert. A jogi hadműveletet John Ray irányítja, aki a tőzsde 2022-es novemberi összeomlása után követte Bankman-Friedet az FTX CEO-i trónján, minőségében pénzügyi újratervezési guru.

Az eljárást azért kezdeményezték, hogy Ray és csapata visszaszerezze a befektetők és hitelezők által elveszített pénzt. Jelenleg körülbelül egymilliárd dollárról van szó.

A céltáblán ott van továbbá Gary Wang, a cég korábbi technológiai vezetője. Továbbá Caroline Ellison, a Bankman-Fried-féle Alameda Research korábbi CEO-ja. Ő egyébként egyben Bankman-Fried régi szerelme is. Az Alameda Research, egy Bankman-Fried által létrehozott és az FTX-hez szorosan kapcsolódó vállalkozás. Kulcsszerepet játszott a kriptotőzsde tavalyi év végi bukásában.

Most Bankman-Friednek szembe kell néznie a törvénnyel az FTX-szel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Ha elítélik, akár hosszú évtizedeket is rács mögött tölthet. Ez az ügy minden bizonnyal fontos mérföldkövet jelent majd a kriptovaluta-szabályozásban. Ugyanakkor pozitív hatással lehet az amerikai kriptoközösségre, tekintve, hogy korábban már több nagyobb vállalat is jelezte elégedetlenségét a szabályozási keretek hiányossága miatt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?