A Wealthstock nem a befektetéssel legjobban kitömött startup, de a toplistán van helye.

Peyri Herrera / Flickr CC-BY
(fotó: Peyri Herrera / Flickr CC-BY)

A UBS nagybank bejelentette egy héten, hogy felvásárolja a Wealthfront nevű robot tanácsdó startupot. Az üzletet készpénzben tervezik megkötni, 1,4 milliárd dollárt fizetnek a Wealthfrontért.

Az ár is mutatja, hogy a Wealthfront csak a nevében volt startup. A cég 200 millió dollárnyi kockázati tőkét gyűjtött össze, és a piac egyik legjobb automatizált befektetési tanácsadó megoldásának tartják. Vannak ugyan olyan startupok, amelyek több pénzt gyűjtöttek – ilyen a 345 millió dollárnyi kockatőkét begyűjtő Betterment – de a tanácsadó startupok top hármas listáján így is van helye a Wealthfrontnak.

Ugyanakkor az üzlettel nem biztos, hogy minden befektető azt kapta, amiben reménykedett. Egyrészt a cég először százmillió dollárral magasabb, 1,5 milliárdos árat próbált elérni. Másrészről az értékbecslése erősen ingadozott. Az egyik tőkebevonása után, 2014-ben, 700 millióra becsülték az értékét, az utolsó, 2017-es tőkebevonással ez viszont 500 millióra süllyedt vissza.

A UBS az üzlettel 470 ezer ügyfelet kap, ráadásul nagyrészt Y- és Z-generációs ügyfeleket. Olyanokat, akiket amúgy nehezen ért volna el. A Wealthfront automatizált befektetési lehetőségeit pedig akadály nélkül ajánlhajta saját meglevő ügyfélkörének, amikor az üzlet 2022 második felében lezárul.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?