Bambusszal fogjuk megmenteni a földet a Cloud Paper szerint, amely ebből a növényből készít nagyon zöld és környezetbarát vécépapírt.

Fotó: Marco Verch // CC-BY

A pénznek közismerten nincs szaga, a kriptovalutának még annyira sincs, mint a pénznek, és állítólag a kockázati tőkebefektetés is teljesen illatmentes. Azért fontos ezt leszögezni, mert a hét érdekes startupja, a Cloud Paper vécépapírt gyárt. Nem is akármilyet, teljesen famentes, ellenben bambuszból készülő vécépapírt.

A zöld ötletet az teszi érdekessé, hogy annyi híresség személyes kis tőkealapja állt be mögé, hogy felsorolni is fárasztó:

  • Mark Cuban, befektető, tévésztár és a Dallas Mavericks kosárcsapat tulajdonosa
  • Marc Benioff, a Salesforce alapító vezérigazgatója, és a Trónok Harcát készítő Benioff testvére
  • Robert Downey Jr., aki Iron Man
  • Gwyneth Paltrow, aki Pepper Potts valamit ezobio megmondóember
  • Russel Wilson, a Seattle Seahawks irányítója
  • Ciara, Grammy-nyertes dalszerző-énekes
  • Ashton Kutcher, mozisztár és befektető

A lista folytatható kevésbé celeb befektetőkkel. Mindezt azért, mert a bambusz vécépapír azt ígéri, hogy meg lehet általa menteni a környezetet.

Az alapítók szerint a vécépapírgyártás miatt kivágott fák jelentősen hozzájárulnak a világ elerdőtlenedéséhez, amely viszont a globális felmelegedést fokozza. A cég számítása szerint a kivágott erdők 15 százalékáért felelős a vécépapírgyártás. Egy átlagos amerikai család évi 250 fát menthetne meg azzal, hogy bambusz alapú papírra vált. A tétet annyival emeli a cég, hogy a működése során keletkezett széndioxidot is ellentételezi.

A Cloud Paper először üzleti ügyfelek felé kezdett értékesíteni. A B2C árusítást csak a közelmúltban indították el. Egy 24 tekercses csomag 28 dollárba, azaz közel kilencezer forintba kerül. Ez jelentősen drágább, mint Magyarországon a papírból készült vécépapír gurigája. Azonban a Techcrunch szerint az amerikai árakkal árakkal és kiszerelésekkel pariban van az ár. Ráadásul Amerika és Európa vécépapír jellegű termékei között több különbség is van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?