A Squire új appot dobott a piacra, amelynek segítségével bejelentkezhetünk a borbélyunkhoz, sőt még fizethetünk is a hajvágás után.

A Squire új appot dobott a piacra, amelynek segítségével bejelentkezhetünk a borbélyunkhoz, sőt még fizethetünk is a hajvágás után.

New Yorkot már bevette a Squire borbélykereső alkalmazása, és már Kaliforniában és Floridában is megjelentek az első apposított szalonok – írja a TechCrunch. Ez jó eredmény ahhoz képest, hogy a cég egy hete indult, és nagyon szűkre szabta a működési területét. Fodrászhoz vagy szépségszalonba nem lehet helyet foglalni a Squire-ben, kizárólag férfiakra specializálódot borbélyszalonokat ajánl az app.

A borbélyhagyománynak történelme van, már az ókorban is létezett a szakma: akkoriban még sebeket is gyógyítottak, sőt fogat is húztak, ha arra volt szüksége a kedves vendégnek. A szakma az 1800-as években érkezett el a csúcsra, a borotvakés megjelenésével. A veszélyesen éles eszközökkel kevesen tudtak egyedül biztonságosan megborotválkozni, ezt a piaci rést töltötték ki a borbélyműhelyek.

A hely legendáriuma szerint a borbélyszalon a béke szigete volt, ahol a férfiak nyugodtan pihenhettek, miközben eszmét cseréltek egy szakálligazítás vagy borotválkozás erejéig. Persze, itt már szó sem volt fájdalmas fogászati beavatkozásokról.

100 Years of Hair | Gillette BODY Razor Commercial

Whether you are just learning how to shave, getting the right beard styles or doing some manscaping, for over one hundred years Gillette Razors have evolved to meet all male grooming needs. More about the Gillette Body Razor: http://www.gillette.com/en/us/products/razors/mens-body-razors-manscaping.aspx Gillette Body allows you to shave your most important parts with confidence and less feel of irritation.

Aztán úgy száz évvel később jött King Camp Gillette, feltalálta az eldobható borotvapengét, melyeknek könnyebb, biztonságosabb volt a használata. Korszakalkotó találmánya mind a mai napig velünk van – a fürdőszobában.

Ahogy egyre kevesebb vendég járt el borbélyhoz, csökkent a szakma jelentősége is. Szép lassan lazultak a szabályok, a hölgyek is elkezdtek a vendégkör részévé válni. Megszülettek az első fodrászatok, ahol már a frizurakészítés és a hajvágás vált az elsődleges szolgáltatássá. Az elmúlt években azonban újra divat lett az ápolt és dús szakáll, és a borbélyszalonok visszatértek.

Nagy Péter orosz uralkodó fintech jellegű újítása volt a szakálladó
Nagy Péter orosz uralkodó fintech jellegű újítása volt a szakálladó
(fotó: Wikimedia Commons)

Oké-oké, de hogy jön ide a fintech?

Jogos a kérdés. A Squire applikáció azért született meg, hogy könnyedén megtaláljuk a hozzánk legközelebb lévő szalont, és rajta keresztül foglalhassunk időpontot.  Sőt, ha ez még nem lenne elég, lehetőség van az applikáción keresztül fizetni és borravalót is adni, akárcsak az Ubernél.

Sokszor a csúcstechnológiát a régi vágású iparágakkal keverni egyenlő a katasztrófával. Elég, ha csak azt nézzük, milyen nehéz volt az éttermi kultúrát összeegyeztetni a házhozszállítással. Songe LaRon és Dave Salvant, a Squire megalkotói azonban egyelőre csak pozitív visszajelzéseket kaptak a borbélyszalonok tulajdonosaitól.

Felfedezték, hogy a borbélyok is nyitottak a fintechre, hisz ők is folyamatosan tapasztalják az újítások pozitív hatásait az egyéb iparágakra. A vendégek pedig szeretnek foglalt időpontra érkezni és egyszerűen fizetni.

Egyelőre száz, túlnyomórészt New York-i és San Franciscó-i szalon szerepel a listán. A szolgáltatás a szalonoknak ingyenes, a felhasználóknak 1 dollárt kell fizetniük tranzakciónként. Ez nyilván még csak a bevezető szakasz: a nagy pénzt majd az fogja hozni, ha már elég sokan használják az appot, és megjelennek a fizetős funkciók vagy a tagsági rendszer. Azt már az egymilliárd dollárért eladott Dollar Shave Club nevű olcsó borotvákat forgalmazó startup bebizonyította, hogy óriási potenciál van még a borotválkozásban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?