A kvantumszámítógép-ipar területén úttörő szerepet betöltő Quantinuum cég értéke egy nemrég lezajlott 300 millió dolláros tőkebevonási kör után elérte az 5 milliárd dollárt.

A finanszírozási forduló után, melyben a JPMorgan is részt vett, a Quantinuum célul tűzte ki a világ első univerzális kvantumszámítógépeinek megalkotását és szoftverkínálatának bővítését, hogy növelje a technológia kereskedelmi alkalmazhatóságát. A JPMorgan, mely 2020 óta működik együttműködésben a Quantinuummal, fontos szerepet tölt be a kvantumtechnológia pénzügyi szolgáltatásokban kifejtett hatásának vizsgálatában. A JPMorgan mellett más nagy bankok is érdeklődnek a kvantumszámítógépek iránt, például az HSBC is, amely tavaly jelentette be partnerségét a Quantinuummal.

Lori Beer, a JPMorgan vezérigazgatója szerint a pénzügyi szolgáltatások az elsők lesznek, amelyek kihasználják a kvantumszámítógépek által nyújtott előnyöket. A bank jelentős erőforrásokat fektetett be a kvantumszámítógépek kutatásába, és olyan innovatív partnerekkel, dolgoznak együtt mint amilyen a Quantinuum.

A kvantumszámítógépek qubitek, vagyis kvantumbitek felhasználásával működnek, ami lehetővé teszi, hogy összetett problémákat hatékonyabb módon oldjanak meg. Ez a technológia jelentős változásokat hozhat a jelenlegi folyamatokban, különösen az egészségügyi és pénzügyi ágazatokban.

 

Lehetőségek és kihívások

A kvantumszámítógépek képessége, hogy összetett szimulációkat gyorsan futtassanak, előnyös lehet a befektetési és üzleti döntéshozatalban. A hatalmas mennyiségű adatok gyors feldolgozása elengedhetetlen lesz a kockázatelemzés és hitelbírálat területein.

A várakozások szerint a kvantumszámítógépek képesek lesznek dekódolni azokat a matematikai titkosítási sémákat, amelyeket ma világszerte használnak az érzékeny adatok védelmére. Michael Jabbara, a Visa csalással kapcsolatos szolgáltatások vezetője tavaly a PYMNTS-nek nyilatkozva elmondta, hogy a csalók már megkezdték az titkosított adatok ellopását, azzal számolva, hogy a piacra kerülő kvantumszámítógépek lehetővé teszik számukra a dekódolást.

A Quantinuum és a JPMorgan esete rávilágít a kvantumszámítógép-ipar gyors fejlődésére. Bár a technológia új kihívásokat is rejt magában, egyúttal kivételes lehetőségeket is kínál a pénzügyi szolgáltatásoknak és más adatintenzív iparágaknak.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?