Január 24-én történelmet írt a Microsoft és elérte a háromezer milliárd dolláros piaci kapitalizációt. A tech óriás részvényei 405,13 dollárra emelkedtek, ezzel átmenetileg felülmúlták az Apple-t.

2022 január 3-án, az év első kereskedési napján az Apple vált az első háromezer milliárd dolláros vállalatává. Akkor a Microsoft értéke körülbelül 2,5 ezer milliárd dollár volt. Most, több mint két évvel később, nemcsak utolérték, de rövid időre meg is előzték az Apple-t, bár az iPhone gyártója hamarosan visszaszerezte a legértékesebb vállalat címét. A cikk írásának idején, január 25-én az Apple piaci kapitalizációja 3,01 ezer milliárd dollár, míg a Microsofté 2,99 ezer milliárd dollár volt.

A Bloomberg elemzése szerint a Microsoft részvényárfolyamának növekedése a vállalat mesterséges intelligencia terén elért fejlesztéseinek köszönhető. Az elmúlt évben az MI volt az egyik legfontosabb trend a technológiai szektorban, amit a befektetők is értékeltek. A Microsoft és az OpenAI közötti megállapodásnak köszönhetően a cég több MI szolgáltatást is bevezetett, ami hozzájárult a vállalat történelmi értékeléséhez. Továbbá 2023 májusában bejelentették, hogy a Windows 11 operációs rendszereket is AI támogatással látták el.

Az elemzés szerint az MI iránti növekvő érdeklődés és a felhőalapú technológiák – amelyekben a Microsoft vezető szerepet tölt be – további hosszú távú növekedést eredményezhetnek. A 2024-es pénzügyi évben várhatóan 15 százalékkal nő a nagy technológiai cégek árbevétele, ami meghaladja a szektor átlagát.

A Bloomberg által figyelemmel kísért elemzők 90 százaléka a “vásárlás” kategóriába sorolja a Microsoftot, ami jelenleg az egyik legkeresettebb részvény a piacon.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?