Az Apple bejelentette, hogy megnyitja NFC (Near Field Communication) chip technológiáját harmadik feles szolgáltatók számára.

A lépés az Európai Unió versenyjogi vizsgálata után történt, amit azért indítottak, mert a cég korábban korlátozta a technológia hozzáférhetőségét.

Korábban az iPhone felhasználók csak az Apple Pay rendszert használhatták a kontaktmentes fizetésekhez. Ez a helyzet versenyjogi aggályokat vetett fel az EU-ban, mivel úgy ítélték meg, hogy az Apple ezzel korlátozza a mobilfizetések piacán a versenyt.

Válaszként a technológiai óriás ingyenes API-készletet kínál, ami lehetővé teszi a harmadik feles szolgáltatók számára az iOS eszközök NFC funkciójának használatát az Apple Pay vagy Apple Wallet használata nélkül. Ez a lépés jelentős változást hozhat a mobilfizetési piacon és elősegítheti a verseny fokozódását.

A tech óriás tervei szerint a megállapodás 10 éves időtartamra szól, és kiterjed minden harmadik fél mobilpénztárca-fejlesztőre az Európai Gazdasági Térségben, valamint az összes iOS felhasználóra, akiknek Apple ID-je az EGT-ben van regisztrálva. Ezen felül a cég nem akadályozza meg ezeknek az alkalmazásoknak a használatát az EGT-n kívüli helyszíneken történő fizetéseknél.

Az Európai Bizottság most egy hónapos időszakot biztosít a piaci szereplők és ügyfelek számára, hogy véleményezzék a vállalat kötelezettségvállalásait. Ez az időszak lehetőséget ad a versenytársaknak és a fogyasztóknak, hogy megosszák véleményüket és aggályaikat a tervezett változásokkal kapcsolatban.

Jelenleg az Apple Pay az egyetlen mobilfizetési szolgáltatás, amely hozzáfér az iOS eszközökbe integrált NFC ‘Tap and Go’ technológiájához.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?