Jelentések szerint az Apple engedélyezni fogja versenytársai számára a mobilfizetési rendszeréhez való hozzáférést, amit a digitális tárcákban alkalmaznak.

Az EU a tech óriást versenyjogi szabályzatok megsértésével vádolja, és ez a lépés hozzájárulhat a vádak rendezéséhez és egy nagyobb bírság elkerüléséhez.

Az EU versenyfelügyelete még az előző évben vádolta meg a tech óriást azzal, hogy korlátozza versenytársai hozzáférését a “tap-and-go”, és a Near-Field Communication (NFC) technológiához. Ezt a technológiát mobilfizetésekhez és digitális tárcákhoz használják. Ezzel a korlátozással nehezítik meg a versenytársak és más szolgáltatók számára, hogy az iOS rendszereken verseny alakuljon ki. Európában az Apple Pay-t több mint 2500 bank és 250 fintech vállalat, valamint újgenerációs bankok használják.

A vádak szerint ez az Apple Pay-nek jelentős versenyelőnyt és piaci dominanciát biztosít a mobiltárcák területén, különösen az iPhone és iPad készülékeken.

Az Apple javasolta, hogy a versenytársak számára elérhetővé teszi a technológiát támogató szoftvereket és hardvereket. Az Európai Bizottság a következő hónapban visszajelzéseket fog gyűjteni az érintett felektől, mielőtt döntést hoz az ügyben.

Az Apple-nek további vádakkal is szembe kell néznie. Eszerint a cég akadályozta a Spotify-t és más zenei streaming vállalatokat abban, hogy tájékoztassák a felhasználókat az App Store-on kívüli más vásárlási lehetőségekről. A Spotify szerint az App Store további díjai miatt kénytelenek voltak emelni az előfizetési díjakat. Ha az EU bűnösnek találja a céget a versenyjogi szabályok megsértésében, az Apple-t akár az éves forgalmának 10%-áig terjedő bírsággal sújthatják.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?