A JPMorgan csatlakozik a francia Cartes Bancaires (CB) fizetési hálózathoz.

Az európai piacot jelenleg uraló Visa és Mastercard helyzetét megkérdőjelezheti a JPMorgan lépése, amely a francia Cartes Bancaires (CB) fizetési rendszerhez való csatlakozását jelentette be. Ez a fejlemény új lehetőségeket nyit meg a kereskedők előtt, lehetővé téve számukra, hogy csökkentsék a Visa és Mastercard által kivetett magas tranzakciós díjakat.

A JPMorgan az első amerikai pénzintézet, amelyik a CB tagjai közé lép, ezzel részt vállal a francia pénzügyi intézeteket tömörítő szervezet tevékenységében.

A 1984 óta működő Cartes Bancaires már 2022-ben is 76 millió kártyát és 15 milliárd tranzakciót kezelt, összértékben 685 milliárd eurót. A JPMorgan és a CB együttműködése tovább erősíti a bankok és fizetési szolgáltatók közötti kapcsolatokat, és fontos lépést jelent az európai fizetési rendszer sokszínűségének növelése felé.

Az együttműködés a kereskedők számára versenyképes díjakat kínál, ami alternatívát jelenthet a Visa és Mastercard domináns pozíciójával szemben, különösen a tranzakciós díjak Európában folyó vitájában. Az együttműködés hosszú távon nem csak a kereskedőknek nyújthat előnyöket, hanem hozzájárulhat egy erősebb, változatosabb európai fizetési ökoszisztéma kialakulásához is.

A brit PSR javasolta a határokon átnyúló tranzakciós díjak korlátozását, megjegyezve, hogy a Brexit után a Visa és Mastercard jelentősen emelte a díjakat.

Az Európai Fizetési Kezdeményezés célja, hogy az EU-ban digitális pénztárcákon keresztül azonnali fizetési lehetőségeket biztosítson, ezzel is csökkentve a Visa és Mastercard dominanciáját. Az Európai Központi Bank hangsúlyozta, hogy a kártyarendszerek európai szintű diverzifikációja technikailag lehetséges, bár eddig kevés sikerrel jártak. A JPMorgan és a CB közötti együttműködés azonban újra reményt kelt a páneurópai törekvésekben.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?