Az Apple tervei akadályozhatják az iPhone készülékek kompatibilitását a digitális euróval.

Az Európai Központi Bank (EKB) kifejezte aggodalmait az Apple legújabb terveivel kapcsolatban. Úgy vélik, hogy ezek a tervek potenciálisan akadályozhatják az iPhone készülékek képességét arra, hogy offline módban használják a digitális eurót fizetésekhez.

A digitális euró fontossága kiemelkedik az Európai Unió szuverenitási törekvéseiben, és az EKB fontosnak tartja, hogy versenyképes legyen a legnagyobb fizetési cégekkel szemben. Piero Cipollone, az EKB igazgatósági tagja levélben figyelmeztette Thierry Breton európai biztost. Rámutatott, hogy az Apple jelenleg nem biztosít hozzáférést harmadik felek számára az iPhone biztonsági eleméhez, ami elengedhetetlen lenne a digitális euró offline fizetések megvalósításához.

Az offline fizetés és a digitális euró jelentősége

Az offline fizetés olyan tranzakció, amely nem igényel internetkapcsolatot vagy mobilhálózatot, és még áramszünet esetén is működik. Az EKB a digitális euró tervezésekor kiemelten fontosnak tartotta az offline fizetési lehetőségeket, hogy biztosítsa a fizetőeszköz készpénzhez hasonló tulajdonságait.

Az EKB különbséget tesz a „hub” és „edge” rendszerek között. A hub rendszerben, ilyen például az M-Pesa Kenyában, a digitális valuta nem a készüléken tárolódik, hanem egy központi szerveren. Az edge rendszerben viszont a tranzakciók közvetlenül, készülékről készülékre történnek, nincs szükség központi csomópontra. Ez a folyamat teljesen privát, a tranzakció részletei csak a küldő és a fogadó között maradnak, és mások számára láthatatlanok.

Külön hangsúlyozták a biztonsági kérdéseket is az EKB-nál. Bár az offline tranzakciók nagyobb rugalmasságot nyújtanak, a rendszerbe épített biztonsági elemek, például a tranzakciós limit vagy a pénzügyi intézményekkel való rendszeres kapcsolattartás, elengedhetetlenek a visszaélések megelőzéséhez. Ezek az intézkedések biztosítják, hogy a rendszer jól használható legyen és biztonságos maradjon minden esetben.

Az Apple és az EKB közötti egyeztetések eredménye meghatározó lehet abban, hogy mikor és milyen formában lesznek elérhetők az új digitális fizetési megoldások a jövőben az iPhone felhasználók számára.

(Forrás: Fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?