Európai szabályozási kitekintő címmel tartott előadást a Mastercard.

Az Európai Unió (EU) az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a gazdasági és politikai autonómiájának erősítésére, amit jól példáz a digitális euró tervezete. A projekt célja azon globális fizetési óriások, mint a Mastercard és a Visa, ellenében alternativát kinálni. Boris Martinovic, a Mastercard Public Policy igazgatója e témában tartott előadást az eFinance & Fintech Fesztiválon, Európai szabályozási kitekintő címmel.

Martinovic előadása fókuszált az európai szabályozási környezetre, különös tekintettel az EU stratégiai autonómiájának megerősítésére a digitális és fizetési iparágakban. Véleménye szerint, az EU-nak növelnie kell függetlenségét a nagyhatalmak, különösen Amerika és Kína gazdasági és politikai befolyásától. Ezt saját erős iparágak és technológiák fejlesztésével lehetsége elérni. Az EU már elindította ezt a folyamatot a fizetési iparágban és a digitális technológiák területén, melyek kulcsfontosságúak a gazdasági szuverenitás szempontjából.

Digitális Euró

A digitális euró bevezetése az EU válasza a globális fizetési óriások, mint a Mastercard és a Visa, dominanciájára. Ez a digitális valuta központilag kibocsátott lesz, és az EKB fogja működtetni. Az EU területén elfogadott fizetőeszközként szolgál majd, közvetlenül konkurenciát jelentve a jelenlegi nagy pénzforgalmi cégeknek. Ezzel a bank kettős szerepet fog betölteni: piaci szereplőként kínálva termékét, valamint megtartva szabályozói szerepét, amely felügyeli a piacot.

Martinovic rámutatott a Mastercard észrevételeire is, hangsúlyozva az EKB kettős szerepének fontosságát, hogy ne ütközzön egymással a bank piaci és szabályozói szerepe.

A digitális euró sikeres bevezetése érdekében kiemelkedő fontosságú a meglévő pénzforgalmi infrastruktúrák és rendszerek integrációja. A digitális euró rendszerének kommunikálnia kell a már meglévő infrastruktúrákkal, biztosítva az átjárhatóságot és az integrációt.

Az EU szabályozási tervei között szerepel, hogy beavatkoznak a díjazási struktúrákba is, különösen az interbank és a kereskedői díjak terén, hogy csökkentsék a pénzforgalmi költségeket a fogyasztók számára. Fontos azonban óvatosnak lenni az árszabályozás terén, hogy ne torzítsák a piacot. A Mastercard az árszabályozás mérsékelt alkalmazását javasolja, hogy elkerüljék a piaci verseny korlátozását, ami hosszú távon negatív következményekkel járhat.

Javaslatok a Mastercardtól

Martinovic az előadás végén bemutatta a Mastercard álláspontját és javaslatait az EU pénzügyi szabályozására vonatkozóan, amelyek közé tartoznak:

– Viselkedési biometria bevezetése hitelesítési eszközként.
– Erős Ügyfélhitelesítés (SCA) Delegáció támogatása.
– A visszatérítési jogokra vonatkozó szabályozások ésszerűsítése az előfizetés alapú szolgáltatások terén.
– Az open banking kiterjesztése az open finance keretrendszeren belül.

Ezek a javaslatok a Mastercard véleménye szerint hozzájárulhatnak az EU pénzügyi rendszerének hatékonyságához és fejlődéséhez.

(Forrás: Fintech.hu)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?