A Schroders befektetési alap 3 millió dollárral emelte a Revolut részesedésének becsült értékét.

Értéknövekedés

A Revolut egyik befektetője a  Schroders, 3 millió dollárral emelte a befektetési alap Revolut részesedésének becsült értékét, ami azt eredményezte, hogy a fintech cég értéke 17,7 millió dollárról 25,7 milliárd dollárra nőtt. Bár ez még mindig az előző rekordérték, a 33 millió dollár alatt van, azonban jelentős, 45 százalékos értéknövekedést jelent.

Az elmúlt évek során a Revolut értékelése jelentősen változott. Legutóbb, a Molten Ventures és a Schroders befektetési alap leértékelte részesedésüket a vállalatban. Előbbi esetében a leértékelés 116 millió dollárról 70 millió dollárra, míg utóbbi esetében 10,1 millió dollárról 5,4 millió dollárra történt.

Ez a korábbi átértékelés valószínűleg annak tudható be, hogy a Revolutnak eddig nem sikerült megszereznie a brit banki engedélyt. A folyamat már három éve húzódik, és számos szempontból kritikus. Hiányában a Revolut nem képes hitelezési tevékenységet folytatni, és nem jogosult az Egyesült Királyság betétbiztosítási rendszerének előnyeire sem.

A jelenlegi értéknövekedés mögött az elmúlt hónapok sikerei és új termékei állnak. Ide tartozik az eSIM szolgáltatás bevezetése, a mexikói banki licensz megszerzése, a 40 millió ügyfél elérése és a Revolut People bejelentése.

A brit bank engedély

A brit banki engedély megszerzése eddig akadályokba ütközött. Az Egyesült Királyság Központi Bankja a Revolut részvényeinek hat osztályának összevonását is feltételezte az engedélyhez. Ehhez a Revolutnak meg kellett állapodnia a legnagyobb befektetőjével, a SoftBankkal, hogy lemondanak elsőbbségi részvényeikről. Ez hosszadalmas tárgyalásokat követően 2021 októberében sikerült.

Egy másik akadály az engedély megszerzése előtt az volt, hogy a cég könyvvizsgálója, a BDO, elégedetlen volt a cég bevételének ellenőrizhetőségével. Ez vezetett ahhoz, hogy a 2022-es pénzügyi jelentés több hónapos késéssel, végül 2023 végén jelent meg. Ebben a jelentésben a vállalat 1,1 milliárd dollár bevételről és 7,38 millió dollár adózás utáni nyereségről számolt be.

Az engedély megszerzése előtt további akadályok állnak, beleértve az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeleti Hatóságának aggályait a pénzügyi elszámolások, a szabályozási követelmények teljesítésével és a vállalati kultúrával kapcsolatban. A Revolut ügyvezetője, Francesca Carlesi, az angol banki engedély körüli problémák megoldását célozta meg, és arra törekszik, hogy megoldja az FCA által felvetett kérdéseket.

(Forrás: Fintech.hu


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?