A brit Metro Bank részvényei közel 30 százalékkal estek október 5-én, csütörtökön.

A bankot pénzügyi válság fenyegeti, miután a hétvégi hírek alapján az intézménynek akár 600 millió fontos tőkebevonásra is szüksége lehet, hogy eleget tegyen a szükséges pénzügyi előírásoknak. Friss hírek szerint azonban körvonalazódik a megoldás a problémára.

 

Korábbi aggodalmak

A gondok már szeptemberben jelentkeztek, amikor az Egyesült Királyság központi bankja megtagadta, hogy a Metro Bank saját belső modellekkel számoljon bizonyos jelzáloghiteleknél. Ez azt jelentette volna, hogy a bank saját hitelelőzményeit használhatja fel kockázatelemzésre, ami eltér a standard előírásoktól. Ez pedig lehetőséget adott volna a banknak arra, hogy a hiteleit kevésbé kockázatosnak ítélje meg, és így kevesebb tőkével rendelkezzen.

 

Mentőöv a látóhatáron

A Metro Bank több más nagy bankkal, köztük az HSBC-vel, NatWesttel és Lloyds Bankkal is tárgyalásokat folytatott a jelzáloghitel-állomány egy részének eladásáról. Ezen kívül a Morgan Stanley tanácsadóként segíti a bankot a jelenlegi helyzetben és a potenciális tőkebevonási stratégiában.

 

Úton van a segítség

Legfrissebb hírek szerint a Metro Bank egy 600 millió fontos refinanszírozási megállapodást írt alá, és további 3 milliárd font értékű jelzáloghitel-állományának eladását tervezi. Ezen intézkedések eredményeként a kolumbiai milliárdos, Jaime Gilinski Bacal befektetői csoportja, a Spaldy Investments, 102 millió fonttal támogatja a bankot, így részesedésük a bankban 9 százalékról 53 százalékra emelkedik. A Metro Bank részvényei a hétfői kereskedés során már emelkedésnek indultak.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?