Az Apple, a Visa és a Mastercard is komoly jogi kihívásokkal néznek szembe.

A vádak szerint a három nagyvállalat összejátszott, hogy korlátozzák a versenyt az értékesítési helyeken (POS) nyújtott kártyás fizetési szolgáltatások piacán.

Egy újonnan indított csoportos per, amit először a Reuters hírügynökség hozott nyilvánosságra, részletesen ismerteti, hogy a vállalatok hogyan manipulálták a piacot a saját előnyükre. A dokumentumok szerint az Apple először a Visával, majd a Mastercarddal kötött megállapodást, hogy nem fogja az iPhone-t saját, független értékesítési hálózat kialakítására használni. Cserébe a Visa és a Mastercard beleegyezett, hogy az Apple Pay-en keresztüli tranzakciók díjainak egy részét átutalják az Apple-nek. Ezáltal az Apple számára feleslegessé vált egy saját fizetési hálózat létrehozása.

A kereset szerint a megállapodás gyakorlatilag vesztegetés, ami arra irányul, hogy megakadályozza, hogy az Apple saját fizetési hálózatot építsen ki.

A vádak szerint a három vállalat nem csak egymással játszott össze, hanem aktívan gátolták harmadik felek piacra lépését is. Kiemelt jelentősége van ennek az iPhone ‘Secure Element’ technológiájának, amelynek hozzáférését korlátozták, így akadályozva más vállalatokat abban, hogy saját mobilfizetési hálózatokat hozzanak létre a Visa és a Mastercard rendszereit megkerülve.

Korábban a Reuters arról számolt be, hogy az Apple felajánlotta az Apple Pay NFC-rendszerének megnyitását harmadik felek számára, így próbálva elkerülni az Európai Unióban indított trösztellenes vizsgálatot.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?