Kate Cranston üzleti birodalmat épített, aminek hatása ma is érezhető Skóciában. És még a művészek támogatására is volt ideje és pénze.

Bemutatta a Royal Bank of Scotland az első polimer alapanyagú húszfontost. A bankjegyet már két éve ígéri a skót jegybank, mostanra vált azonban valósággá. A skótok amúgy sem sietősek, a húszfontost utoljára 23 éve tervezték újra.

Viszont ha már hozzányúlnak a pénzhez, akkor rendesen megteszik. A mostani húszfontos lesz az első ilyen bankjegy, amin olyan nő szerepel, aki nem a királynő: Kate Cranston.

Cranston a századforduló Glasgowjának legendás vállalkozója volt. A nevét viselő teaházak, amelyekre érdemes nagyjából klubként gondolni, ahol nők élhettek társasági életet. A vállalkozó több láncot is felépített később indított mozit is. Befolyásos támogatója volt a művészeknek, szóval mindenképpen olyan figura volt, akinek helye van egy bankjegyen.

A húszfontos a legnagyobb értékben forgalomban lévő bankjegy. Összesen 736 millió fontnyi húszfontost bocsátott ki a Royal Bank of Scotland.

Az új skót font sorozat közös témája a természet mintái. A húszfontoson a vörös mókus adja a természeti témát. A korábban lecserélt ötfontoson makrélák, a tízfontoson pedig hódok vannak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?