A Ripple, egy vezető amerikai kriptopénz vállalat, kijelentette, hogy minden szükséges lépést megtesz az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) ellen vívott harcban, amely pert indított ellenük.

Már közel három éve tart a jogi huzavona a Ripple és az SEC között. 2020-ban az SEC azzal vádolta a vállalatot és alapítóit, hogy megsértették az értékpapír-jogszabályokat, miután eladásra kínálták XRP kriptopénzüket 1,3 milliárd dollár értékben anélkül, hogy azt értékpapírként bejegyezték volna.

A vállalat azonban cáfolja a vádakat, állítva, hogy az XRP nem értékpapírnak, hanem inkább árucikknek tekinthető. Egy nemrégiben hozott bírói ítélet szerint, Analisa Torres bíró kijelentette, hogy az XRP nem szükségszerűen értékpapír.

Monica Long, a Ripple vezetője azt mondta: „Ezen döntés alapján világos, hogy az XRP nem értékpapír, ami lehetővé teszi számunkra, hogy folytassuk tevékenységünket nem csak hazánkban, hanem globálisan is.”

Nem sokkal később, Jed Rakoff bíró, aki ugyanabban a kerületben dolgozik, kijelentette: “Ez a bíróság nem ért egyet azzal az állásponttal, amit egy másik bíró ebben a kerületben egy hasonló ügy kapcsán elfogadott.”

Az SEC fellebbezni szeretne Torres bíró döntése ellen, a kérelmük azonban még nem kapott zöld utat. A Ripple jogi képviselői egy dokumentumban hangoztatták, hogy az SEC fellebbezési szándéka főként az XRP-ügy bírói ítélettel való nemtetszéséből fakad.

A Ripple mellett más kriptovaluta vállalatokkal – mint például a Binance és a Coinbase -, is jogi viták folynak. A szektor képviselői régóta kritizálják az Egyesült Államokat a kriptovalutákra vonatkozó homályos szabályozások miatt. Több kriptocég, köztük a Coinbase és a Ripple, az USA-ból való távozást is fontolgatja, válaszul az SEC egyre szigorúbb lépéseire.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?