A 2023-as Hongkong Fintech Week nyitónapján a fintech iparág prominens képviselői, állami hivatalnokok és a fintech iránt érdeklődők gyűltek össze, hogy megvitassák az iparági trendeket.

A konferencia első napján számos figyelemreméltó előadást hallhattunk, mely során a helyi és nemzetközi pénzügyi szektor jeles képviselői gyűltek össze a jelenlegi fintech trendek megbeszélésére. Nagy hangsúlyt kapott a kormányzati szerepvállalás, a web3 világa, a nemzetközi fizetések piaca, a mesterséges intelligencia és a regionális együttműködés fontossága.

 

Kormányzati támogatás teljes erőbedobással

John Lee, Hongkong főminisztere nyitotta meg az eseményt, kiemelve Hongkong egyedi pozícióját a fintech területen mint globális pénzügyi központ. Kiemelte a kormány elkötelezettségét a fintech előmozdítása mellett, és kiállt a zöld finanszírozás erősebb integrálása mellett a helyi fintech ökoszisztémába.

Zhang Qingsong, a kínai központi bank helyettes vezetője a technológia szerepét hangsúlyozta a kis- és középvállalkozások finanszírozásában és a digitális különbségek áthidalásában a különféle demográfiai rétegek között.

Christopher Hui, Hongkong pénzügyi szolgáltatásokért és kincstárért felelős minisztere bemutatta a fintech fejlesztések elősegítésére irányuló kezdeményezéseket. Kiemelte a régióbeli partnerekkel – köztük Makaoval – való együttműködés erősítését. Ezt a kooperációt tekintik a fintech innováció előmozdítójának a régióban.

Eddie Yue, a Hongkongi Pénzügyi Hatóság vezérigazgatója az interdiszciplináris gondolkodás és az egyes szektorok közötti együttműködés fontosságát emelte ki. Megjegyezte, hogy a fintech potenciáljainak maximális kiaknázása ágazatközi együttműködést igényel.

 

Hongkong és a web3

A Hongkong Fintech Weeken alapos kielemzésre került a web3. A nagybankok és befektetési cégek vezetői azt vizsgálták, miként adaptálhatják a hagyományos pénzügyi szervezetek az új technológiákat, miközben megőrzik az ügyfelek bizalmát.

Spark Zhang a Huawei képviseletében a web3 átalakító hatásáról beszélt a pénzügyi szektorban, és a web2-ből a web3-ba való átmenetnél leginkább a közösen generált haszon megosztásában látja a jövőt.

Kris Marszalek, a Crypto.com vezérigazgatója a web3-nak a pénzügyi szolgáltatásokra gyakorolt hatásait mutatta be, és a decentralizált pénzügyi szolgáltatások (DeFi) jövőbeli növekedési potenciálját tárgyalta.

 

Tokenizáció és szabályozás

Nikhil Rathi, az FCA vezérigazgatója hangsúlyozta a tokenizáció jelentőségét a vagyonkezelés területén, és a kriptoeszközök egyre szigorodó szabályozását. Kiemelte, hogy a felhasználói élmény javítására és a fizetési folyamatok gördülékenyebbé tételére van szükség.

 

Digitális jegybankpénzek (CBDC-k) alkalmazása

Tim Ying, az Octopus Holdings vezérigazgatója a CBDC-k határokon átnyúló kiskereskedelmi alkalmazását demonstrálta az Octopus kártya példáján keresztül. Ez a gyakorlatban a digitális jüan közvetlen felhasználását teszi lehetővé, ami leegyszerűsíti a fizetéseket és a valutaváltást a turisták számára.

 

Mesterséges intelligencia

Az AI a fizetések világában is egyre több figyelmet kap, ahol a mesterséges intelligencia alkalmazása optimalizálhatja a fizetési tranzakciók sebességét és biztonságát.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?