Az OpenAI, a ChatGPT-t fejlesztő cég megrendezte első fejlesztői konferenciáját, ahol több fontos hírt is közzétett.

Az elmúlt év folyamán a ChatGPT és a GPT-4 óriási népszerűségre tett szert. Az OpenAI adatai szerint a chatbot havi felhasználóinak száma rekordsebességgel érte el a 100 millió főt. A vállalat emellett azt is elárulta, hogy az API-jukat több mint 2 millió fejlesztő használja saját alkalmazásaikban.

 

GPT-4 Turbo

A rendezvény csúcspontja a GPT-4 Turbo bejelentése volt, ami egy frissített verziója a már jól ismert GPT-4 modellnek. Ez a Turbo verzió képes a szövegek mellett képek elemzésére. A szövegelemzésre specializált modell esetében az ár 0,01 dollár 1000 bemeneti tokenen és 0,03 dollár 1000 kimeneti token használata esetén. A képfeldolgozásra képes Turbo változat pedig 0,00765 dollárt kóstál egy 1080 x 1080 pixel méretű kép esetében.

A GPT-4 Turbo egy 128 000 tokenes kontextus ablakkal működik, ami négyszer nagyobb, mint amit a GPT-4 kínál. Az új modell tudásbázisa 2023 áprilisáig terjed ki, szemben a GPT-4 időkorlátjával, mely 2021 szeptemberig tart.

 

Személyre szabott GPT modellek

Az OpenAI megemlítette azt is, hogy a felhasználók már képesek saját GPT modelleket is létrehozni. Ezekhez nem szükséges programozási tudás, elég csak egyszerű parancsokat alkalmazni.

A vállalat továbbá lehetővé teszi, hogy üzleti felhasználók a saját tudásbázisukra alapozva belső célokra szánt GPT-ket készíthessenek. (Ezt a fajta megoldást a Peak fejlesztőcsapata már korábban is megvalósította.)

 

GPT Áruház

Az OpenAI tervbe vette, hogy a közeljövőben egy online áruházban teszi lehetővé a felhasználók számára saját GPT modelljeik publikálását. Kezdetben kizárólag a hitelesített alkotók termékei lesznek elérhetőek. Sam Altman, a cég vezetője szerint a kiemelkedően népszerű GPT-k alkotói anyagi juttatásra is számíthatnak. 

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?