Európa egykoron legértékesebb fintech vállalata, a Klarna a tőzsdei bevezetés (IPO) felé vezető úton halad.

Korábban már felmerült a lehetősége ennek a lépésnek, de most tűnik a legvalószínűbbnek, hogy megvalósuljon. A piaci várakozások szerint a Klarna 15 és 20 milliárd dollár közötti értékeltség mellett léphet tőzsdére, ami jelentős növekedést jelentene a jelenlegi 6,7 milliárd dolláros értékeléshez képest. Ez azonban még így is elmarad a korábbi 45,6 milliárd dolláros csúcsértéktől.

Az eljárás az előkészületek megkezdésével már elindult. Amennyiben a piaci körülmények megfelelőek lesznek, a Klarna IPO-ja akár már a következő év első felében megtörténhet.

A cég, amely nemrégiben a magyar piacra is belépett, az Egyesült Királyságban egy új holdingvállalat alapításával haladt az IPO felé. Ennek ellenére még nem döntöttek arról, hogy melyik tőzsdén listáznák a vállalatot; sokan úgy vélik, hogy New York lehet az ideális helyszín. 

Sebastian Siemiatkowski, a Klarna vezérigazgatója szerint vállalata készen áll a tőzsdére lépésre. A Klarna olyan alapvető előfeltételeket teljesít, mint például az amerikai piacon való erős jelenlét, a fenntartható üzleti modell és a jelentős növekedési potenciál biztosítása. Annak ellenére, hogy a Klarna még nem ért el nyereséges évet, voltak már hónapok, amikor profitot termelt a cég, és a közelgő negyedéves jelentések is a nyereségesség irányába mutató trendet tükrözhetnek.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?