A Revolut friss jelentésében részletezte a pénzügyi bűncselekményeket és a fogyasztók biztonságát érintő adatokat.

Meghökkentő mértéket öltenek pénzügyi csalások

A Revolut jelentése alapján 2023-ban a neobank mesterséges intelligenciára épülő rendszere 475 millió angol font értékű csalást akadályozott meg. Ez volt az első alkalom, hogy a Revolut nyilvánosságra hozott egy csalásokról szóló jelentést. A dokumentumban elemzik a tavalyi év pénzügyi bűnügyi tendenciáit, a legelterjedtebb módszereket és a csalások megelőzésének eszközeit.

A neobank által közölt adatok meghökkentőek. A Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser adatai szerint világszerte több mint 1000 milliárd amerikai dollárt lopnak el különböző csalásokkal az emberektől. A csalások száma folyamatosan nő, és a csalók egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak. Tavaly a munkaajánlatokkal kapcsolatos csalások (1200%) és a befektetési csalások (142%) aránya növekedett a legjelentősebben.

A Revolut aktívan lépett fel 2023-ban a csalások ellen, továbbfejlesztett biztonsági funkciókat vezetett be (például biometrikus azonosítást, megelőző figyelmeztetéseket a fizetési folyamat során) és hangsúlyt fektetett a csalások elleni oktatásra az alkalmazáson belül elérhető programmal.

A Revolut szerint két csoportba sorolhatóak a csalások: „engedély nélküli” és „engedélyezett”. Az előbbi esetben a bűnözők az áldozat tudta nélkül jutnak hozzá a számlához, míg az utóbbi esetben az áldozat beleegyezését manipulálva érik el a fizetést.

A jelentésből kiderül, hogy az engedély nélküli csalások gyakoribbak, 62 százalékot tesznek ki az összes csalásnak. Ide tartoznak például a kártya csalások, ahol gyakran adathalászattal jutnak hozzá a kártyaadatokhoz, vagy a fizikai lopás.

Az engedélyezett csalások 38 százalékát teszik ki az összes esetnek. Ide tartoznak többek között a webes vásárlási csalások, a befektetési csalások vagy a zsarolások. Bár az engedélyezett csalások ritkábbak, átlagosan sokkal nagyobb összegekről van szó: az átlagos kár ilyen módszerekkel 1400 angol font (640 ezer forint), míg az engedély nélküli csalások esetében ez az összeg átlagosan 110 font (50 ezer forint).

Pénzügyi csalások Magyarországon

A Revolut a magyar piacra vonatkozó adatokat is megosztotta, ahol szintén hasonló arányban jelentkeznek az engedély nélküli és engedélyezett csalások (62 százalék és 38 százalék). Azonban a csalások értékét tekintve Magyarországon az összes csalás 92 százaléka az „engedélyezett” kategóriába tartozik.

Itthon a befektetési csalások a legelterjettebbek a Revolut felhasználói körében, 48 százalékos aránnyal az összes ellopott összegből. Ezekben az esetekben a csalók hamis befektetési lehetőségeket kínálnak, magas hozamokkal, hogy meggyőzzék az áldozatokat az átutalásáról. Emellett jellemzők a személyes adatokkal kapcsolatos csalások is, amelyek az összes csalás 27 százalékát teszik ki. Ilyen esetekben a csalók banki, kormányzati vagy más hivatalos szervek képviselőinek adják ki magukat, és sürgős fizetést vagy személyes adatokat követelnek.

A Revolut jelentésének részletei magyar nyelven itt olvashatók.

(Forrás: Fintech.hu)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?