A Cisco (CSCO) részvényenként 157 dollárt, összességében pedig 28 milliárd dollárt fizet a kiberbiztonsági szoftverfejlesztő Splunkért (SPLK).

A Splunk profilja és teljesítménye

A Splunk kiberbiztonsági megoldásokat kínál vállalatok számára, melyek AI alapú technológiával segítik az ügyfeleket a kibertámadásokból eredő kockázatok csökkentésében. Emellett a cég pénzügyi teljesítménye is impozáns, legutóbbi negyedéves bevétele megközelítette az 1 milliárd dollárt, ezen belül is a felhőalapú szolgáltatás bevételének növekedése volt kiemelkedő.

 

Miért lépett a Cisco?

A Cisco számára ez a felvásárlás nem csak egy pénzügyi tranzakciót jelent. Az új technológia hozzáadásával a cég erős üzenetet küld a piacnak ambícióiról és a jövőbeli terveiről. Az AI alapú kibervédelmi megoldások iránti kereslet növekedésének köszönhetően hatalmas potenciál van ezen a területen. A cég vezérigazgatója, Chuck Robbins is hangsúlyozta az AI jelentőségét a biztonsági megoldások területén.

 

A piac reakciója és a felvásárlás további részletei

A bejelentés hatására a Splunk részvényárfolyama 21%-kal emelkedett, míg a Cisco árfolyama 4%-kal csökkent. A tranzakció zárása 2024 harmadik negyedévére várható, a két cég közötti szinergiák feltárásához pedig 12-18 hónapra lesz szükség. Érdekesség, hogy ha bármelyik cég meggondolja magát, jelentős kártérítési összeg cserél gazdát.

 

Az AI jövője a kibervédelemben

Ugyanezen a napon a kiberbiztonsággal foglalkozó CrowdStrike Holdings is pozitív kilátásokat jelentett be az elkövetkező 3-5 évre, hivatkozva a kibervédelmi termékeik iránti növekvő keresletre. A cég vezérigazgatója, George Kurtz kiemelte az AI technológia jelentőségét a kiberbiztonság területén. A kiberbűnözésben való AI alkalmazásának aktuális trendjeiről nemrégiben megjelent egy elemzésünk is.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?