Az OpenAI szerda reggel váratlan bejelentést tett: Sam Altman, akit néhány nappal ezelőtt menesztett a cég, újra a vállalat vezérigazgatója lesz. Ezt egy közleményben tették közzé az X platformon.

A vállalat szerint megegyeztek Altmannal, hogy visszatérjen az OpenAI élére, egy új igazgatóság kíséretében. Az igazgatóság új elnöke Bret Taylor lesz, a Salesforce korábbi társ-vezérigazgatója. A testület további tagjai között szerepel Adam D’Angelo, a Quora vezérigazgatója és Larry Summers, volt pénzügyminiszter is. Altman a Microsoft, az OpenAI egyik legfontosabb pénzügyi támogatójával való partnerség erősítésére fog koncentrálni.

 

Ellentétek és Altman visszatérése

Altman elbocsátásának és újrafelvételének pontos részletei továbbra is homályosak. A cég korábban azt állította, hogy a vezérigazgató nem volt eléggé őszinte az igazgatósággal. A CNN újságírója, Kara Swisher szerint Altman és az eredeti igazgatótanács között feszültség alakult ki, aminek oka az volt, hogy Altman agresszívebben akarta előmozdítani az AI-fejlesztést, míg az igazgatóság óvatosabb tempót preferált.

Az OpenAI alkalmazottainak is döntő szerepe volt az események alakulásában. A személyzet szinte teljes egésze távozással fenyegetőzött, amennyiben az igazgatóság nem mond le és nem nevezi ki újra Altmant vezérigazgatónak. Ez a kollektív fellépés sikeres volt, és lehetővé tette Altman visszatérését a cég élére.

 

Megerősödő kapcsolat a Microsofttal

Altman újbóli kinevezése és a Microsoft szerepe ebben a helyzetben tovább erősíti a két cég közötti kapcsolatot, valamint az AI területen folytatott közös munkájukat. A Microsoft, amely több milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, nagyobb befolyást gyakorolhat a cég fejlődésére. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az X platformon fejezte ki elégedettségét az OpenAI igazgatóságának döntésével.

Altman víziója, hogy az AI eszközöket kereskedelmi forgalomba hozza, úgy tűnik, győzött. A tech szakértő néhány hete az OpenAI első fejlesztői eseményén jelentette be, hogy a vállalat lehetővé teszi bárki számára, hogy saját ChatGPT-t készítsen. Az OpenAI továbbá együttműködött a Microsofttal egy ChatGPT-hez hasonló technológia Microsoft-termékekben való bevezetésében. Az OpenAI és az iPhone tervezője, Jony Ive állítólag tárgyalásokat folytatott a japán SoftBankkal egy egymilliárd dolláros befektetésről, egy okostelefonokat felváltó, mesterséges intelligenciával működő eszköz fejlesztésére.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?