Sam Altmant, az OpenAI alapítóját és vezérigazgatóját váratlanul menesztették a cég éléről.

Az OpenAI alkalmazottai, a közönség és a befektetők egyaránt megrökönyödtek a történteken. A mesterséges intelligencia területén és a tech világban is kultikus alaknak számító Altman hirtelen menesztésével az igazgatótanács zavaros helyzetbe került. Az alábbiakban összefoglaljuk az eseményeket, kronológiai sorrendben:

  • November 16.: Az OpenAI vezető tudósa, Ilya Sutskever üzenetet küldött Altmannek egy megbeszélésére. Mint később kiderült, e beszélgetés során rúgták ki Altmant.
  • November 17.: Greg Brockman, az vállalat társalapítója és elnöke arról értesült, hogy eltávolítják az igazgatótanácsból, de elnöki pozícióját megtarthatja. Aznap a vállalat blogján jelentették be Altman menesztését. A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella kiállt az OpenAI és az ideiglenes vezérigazgató, Mira Murati mellett. Brockman és három vezető kutató, köztük Jakub Pachocki és Aleksander Madry lemondott.
  • November 18.: Brad Lightcap, az cég operatív vezetője szerint az igazgatótanács döntése nem visszaélést, hanem kommunikációs problémákat tükrözött. Piaci értesülések szerint Altman egy új AI-al kapcsolatos üzleti vállalkozásba kezdett. Az OpenAI befektetői nyomást gyakoroltak az igazgatótanácsra Altman visszahelyezése érdekében.
  • November 19.: Altman meghívást kapott az OpenAI székházába, de a tárgyalások kudarcot vallottak.
  • November 20.: Nadella, Altman és Brockman bejelentették, hogy a Microsofthoz csatlakoznak egy új AI kutatócsoport élén. Sutskever nyilvánosan megbánta Altman kirúgását. Emmett Shear, a Twitch társalapítója lett a vállalat ideiglenes vezérigazgatója, de az OpenAI közel 500 alkalmazottja fenyegetőzött felmondással, ha Altman nem kerül visszahelyezésre.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?