Nincs ártatlan pendrive, és nincs apró kérés az ügyféltől. Az amerikai székhelyű pénzküldési szolgáltató 32 ezer dollár – azaz aprópénz – fejében tanulta meg ezt a leckét.

(Fotó: Bundesarchiv, Bild 102-12762 / CC-BY-SA 3.0)

A krimik legnagyobb közhelye, hogy a tettes mindig visszatér a tett helyszínére. Úgy tűnik, mégis van, aki nem hallott erről, ezért a Western Union rendszerét feltörő hackert a visszatérésekor sikerült letartóztatni.

Vasile Savu azzal sétált be egy floridai Western Union fiókba, hogy segítségre lenne szüksége, ki szeretne nyomtatni egy pár utazási dokumentumot, ami csak pendrive-on van nála. Az USB-s meghajtón a PDF-eken kívül azonban egy automatikusan települő kártevő is volt, ami lehetővé tette, hogy Savu 32 ezer dollárt lopjon a pénzküldési szolgáltató rendszeréből.

Az első kísérletet megúszta Savu, akkor ismerték fel, amikor egy másik floridai Western Union fiókban is előadta a számát. A fiók alkalmazottai rendőrt hívtak, így a férfi most háziőrizetben várja a tárgyalást. A vádak szerint rablást és személyiséglopást követett el, és meglepő lenne, ha a wire fraud nevű, nagyjából számítógépes csalást lefedő vádat nem vennék elő.

Az ügy fintech tanúsága kettős. Egyrészt, hogy a banki védelmi rendszereknek figyelniük kell arra is, hogy valamelyik fiókbeli számítógépre nem került-e fel a gép távvezérlését lehetővé tévő kód. A másik pedig, hogy az ügyfelekkel kapcsolatot tartó munkatársakat meg kell tanítani arra, hogy nincs ártatlan pendrive. Bármelyik adathordozó tartalmazhat automatikusan települő kártevőt is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?