A Stanford professzora szerint az egymás ellen szinte törzsi csatát vívó kriptopénzrajongók miatt fejlődik lassan a bitcoin. És ami fontosabb, emiatt jobb fizetni a többi virtuális pénzzel.

A Stanford professzora szerint az egymás ellen szinte törzsi csatát vívó kriptopénzrajongók miatt fejlődik lassan a bitcoin. És ami fontosabb, emiatt jobb fizetni a többi virtuális pénzzel.

Fotó: Herr Markant CC-BY
Fotó: Herr Markant CC-BY

A fintech világ nem igazán termelte ki a maga trolljait. Olyan figurát mindenki ismer, aki az átlagosnál kendőzetlenebbül fejti ki a véleményét, de igazi, vérre menő, többször újáéledő viták nem szoktak lenni. A flame, azaz a személyeskedésbe, önismétlésbe, és a másik minden áron legyőzésének vágyába fulladó parttalan vitákat megúszta a trollkodást.

Emin Gün Sirer, az amerikai Cornell Egyetem professzora és a kriptopénzek szakértője szerint azonban van egy kivétel. A bitcoin kapcsán olyan erőszakos viták mennek, hogy arra egy új szót is bevezetett: ez a kriptohuliganizmus. Sirer azokra az esetekre tartja fent a szót, amikor egyes, normál esetben tudományos vagy technikai kérdéseket szinte törzsi alapon vitatnak meg. Túlmagyarázni nem kell, aki próbált már az interneten politikáról beszélni, biztos, hogy találkozott a jelenséggel.

A kriptopénzek világágában arra vezetett, hogy az átlagos tranzakciós költség a bitcoin blockchainen négy dollárra nőtt. Tétlenséggel azt a hálózatot, amely korábban olcsóbb pénmozgásokat tett lehetővé, mint a hagyományos rendszer, drágábbá tudták tenni a vitatkozók. Sirer szerint az egyik alapvető tévedés, hogy sokan azt hiszik, hogy a bitcoin jövőjének alakítása egy nulla összegú játszma, azaz valaki rosszabbul jár, ha egy másik álláspont nyer.

Fotó: Joshua Scott CC-BY
Fotó: Joshua Scott CC-BY

Az állandó harccal azonban mindenki veszít. A tehetséges, de a trollkodást nehezen viselő kutatók más területet választanak maguknak. A megmaradóknak viszont parttalan vitákban kell védeniük az álláspontjukat olyan technikai témákban, mint a bitcoin hálózat blokkmérete. A végeredmény, hogy más, trollkodással kevésbé megvert kriptovaluták ma modernebbek, kiszámíthatóbban fejlődnek, mint a legalább két éve háborús állapotban lévő bitcoin. A kutató szerint az Ethereum bemutatta, hogyan lehet kikerülni a csapdákat, amelyekbe a bitcoin belesétált. Több csapat dolgozik a kriptopénz körüli ökoszisztéma fejlesztésén, van közössége, és töretlenül növekszik az árfolyama.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?