Az ország legnagyobb rendezvény-kezelő és jegyértékesítő cége szerint a jövő az Ethereum blockhaiben található.

Amikor az ország legnagyobb rendezvény-kezelő és jegyértékesítő cége az Ethereumot ismerő programozót keres, akkor az embernek önkéntelenül is kérdései lesznek. Például az, hogy elképzelhető, hogy Magyarországon is folyik érdekes blockchain fejlesztés, nem csak a skandináv országokban? Leültünk Jobbágy Ervinnel és Országh Örssel beszélgetni.

A papírjegy kihalófélben van (Fotó: Brandi Redd / CC-BY)
A papírjegy kihalófélben van (Fotó: Brandi Redd / CC-BY)

Az Intertickettől jegyet valószínűleg mindenki vett már, még az is, aki soha nem írta be a szolgáltatás nevét a böngészőjének címsorába. A rendszer tízmillió jegyet kezel évente, 4-500 partner 40-50 ezer rendezvényére. Az eladott jegyek többsége lassan már digitális lesz – a jegy.hu oldalon más átvételi mód már nem is létezik – de az Interticket rendszere kőszínházakban is működik és 350 jegyirodát is üzemeltetnek. A tavalyi évet kilencmilliárd forintos árbevétellel zárták.

Azt gondoljuk, hogy a blockchain kilépett már a fintech világából. Sőt, a blockchain nem a fintech része, hanem van fintech relevanciája is, ám nem tudok olyan iparágat mondani, amit meg ne változtatna vagy amire ne lenne hatása a blockchainnek a következő 3-5 évben

– mondta Országh Örs, az Interticket Kft. innovációs igazgatója. Országh azt is elmondta, hogy a cég core rendszerének következő verziójában az Ethereum technológia is kiemelt szerepet kap. Az Interticket egy húsz éves, többször új alapokra helyezett, de mégis organikusan egymásra épülő alrendszerekből álló szoftverplatformon működik. Az iparban pedig az organikus fejlődés nem mindig jelent jót, néha azt eredményezi, hogy a különböző korú és alapú rendszerek ugyan működnek, ám egyre nehezebben karbantarthatók és fejleszthetők.

A platform újraírásával és a blockchain technológia alkalmazásával a feladatai is bővülhetnek. „Tágabban értelmezzük a jegy fogalmát. A jegy lehet egy termék, egy szolgáltatás, jogosultság valamire, ezért egy jogosultsági rendszert fejlesztünk. Akár egy klasszikus értelemben vett kártyarendszert is tudunk kezelni, ami szabályrendszert is tartalmaz” – mondta a tervekről Jobbágy Ervin, az InterTicket ügyvezetője.

A blockchain főkönyve bármit képes tárolni (Fotó: Wikimedia Commons)
A blockchain főkönyve bármit képes tárolni (Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

A lehetőségek felmérésén túl vannak az InterTicketnél, most éppen szárnyal a képzelet. Ahogy Országh fogalmaz, kézbevették a blockchain kalapácsot, ezért most hirtelen mindent szögnek látnak. Azon is gondolkodik a csapat, milyen iparágakba lehetne még blockchain megoldásokat szállítani. Pedig a cég saját rendszere sem egyszerű: értékesítő, program- és helyszínmenedzsment valamint beléptető alegysége is van a szoftvernek. A cél, hogy az új, okosszerződésekre alapozott megoldás moduláris legyen, akár fejlesztés és fejlesztői/programozói tudás nélkül is össze lehessen vele állítani új személyre szabott alkalmazásokat, szolgáltatásokat.

Egy dolgon nem akar változtatni senki a cégnél: a fizetési megoldásokon. Az InterTicket abban a tíz országban, ahol jelen van 50-60 fizetési gatewayt támogat. Csak Magyarországon 12 különböző fizetési megoldást tud kezelni a rendszer, ennek a száma valószínűleg nem fog csökkenni. „Mivel a mobil felé tolódik a világ, mi is arra tartunk. Ez viszont feltételezi, hogy a bankkártya tárolva van banki oldalon, mert a kártyaszámot kényelmetlen beírni a telefonon. A fizetést kezelő harmadik felet nehéz kihagyni ebből a folyamatból” – mondta Jobbágy Ervin.

A mobilos felhasználók megnyerése viszont nem egyszerű feladat. Bár a böngészők fele mobilról érkezik, a vásárlásoknak csak 15-20 százaléka történik telefonról. Kényelmesebb mobilos fizetési megoldások nélkül ez a szám nem is fog nőni a szakemberek szerint. Persze jön a PSD2 bevezetése, az okozhat érdekes dolgokat a piacon. Egyelőre azonban a jegyáruház annyi fizetési módot támogat, amennyit csak lehet. Nehogy valaki azért ne vegyen koncert- vagy színházjegyet, mert nem tud érte fizetni.

Az ősszel még visszajövünk, mert a cégnek a fentieknél is komolyabb tervei vannak a blockchain témakörben, ám erről még többet nem akartak elárulni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?