Az európai fintech iparág új lendületet vett, miután a gazdasági recesszióra vonatkozó előrejelzések nem váltak be, állapítja meg a Bank of America legfrissebb felmérése.

Az elemzés szerint Európa fintech ökoszisztémája globális szinten is élen jár, amit a kontinens pénzügyi központjainak stabilitása és a régió technológiai újítóinak tevékenysége is megerősít.

A kontinens számos területén még nem teljesen kihasználtak a digitális bankolás lehetőségei, annak ellenére, hogy Európa számos neobankja már túlszárnyalta a hagyományos bankokat az alkalmazások kiépítésében. Az országok közötti különbségek jelentősek, a brit szigetektől a Balkánig az internetkapcsolat és a digitalizációs készségek minősége különbözik.

Az egyes régiók sem homogének

Az Eurostat adatai szerint a vidéki háztartások csaknem ötöde nem fér hozzá szélessávú internethez az EU-ban, szemben a városi területek csupán 2 százalékával. Románia, amely a DESI-index szerint a legkevésbé fejlett, továbbra is a hagyományos banki szolgáltatásokat részesíti előnyben, itt a felnőtt lakosság kevesebb mint háromnegyede rendelkezik bankszámlával.

Ezzel szemben Észtország és Litvánia, mint innovatív fintech központok, kiemelkednek a többi kelet-európai ország közül, részben a kormányzati támogatások és a pénzügyi valamint digitális oktatás iránti elkötelezettségüknek köszönhetően. A régió pénzügyi ismeretek hiányosságai azonban továbbra is akadályt jelentenek, amit mihamarabb kezelni érdemes, különösen a lemaradó térségekben.

Általános együttműködésre van szükség

A hatékony együttműködésre van szükség az európai kormányok, vállalkozások és az iparág további szereplői között, hogy elősegítsék a digitális és pénzügyi integrációt, és maximálisan kihasználhassák a digitális forradalom kínálta lehetőségeket Európában.

 

(Forrás: Fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?