Az európai hagyományos bankrendszer szereplői a fintech vállalkozásokat tekintik a legnagyobb riválisaiknak egy felmérés szerint.

A jelenlegi kihívást jelentő finanszírozási feltételek azonban lehetőséget biztosítanak a bankok számára, hogy felzárkózzanak. Korábban a fintech vállalatok, mint a neobankok (pl. Revolut) és a fizetési szolgáltatók (pl. PayPal) új kihívóként jelentek meg a piacon. Az idő előrehaladtával ezek a vállalatok jelentős fejlődésen mentek át, és szolgáltatásaik továbbfejlesztésével komoly versenytársakká váltak a nagy bankok számára.

A Temenos által végzett kutatás megállapította, hogy az európai nagybankok többsége a fintech cégeket látja a legnagyobb versenytársaként. Ennek megfelelően prioritást élvez a technológiai fejlesztés a bankoknál: 43 százalékuk befektet fintech vállalatokba, míg 36 százalékuk saját fintech vállalkozást hozott létre.

Továbbá, a bankok 21 százaléka prioritásként kezeli a felhőalapú infrastruktúrára való átállást. A mesterséges intelligencia (MI) terén még nagyobb előrelépés várható – a válaszadó bankok 75 százaléka szerint a generatív MI modellek, mint például a ChatGPT, alapvető változásokat hoznak a bankszektorban is.

 

“A versenykörnyezet változik. Amíg a neobankok és fintech vállalatok növekedési és finanszírozási kihívásokkal néznek szembe, addig az európai bankok kihasználják az open banking (nyílt bankolás) által kínált lehetőségeket és az új típusú együttműködések révén javítják szolgáltatásaikat az ügyfelek számára.” – állítja Kanika Hope, a Temenos stratégiai vezetője

 

Azonban a nagybankok jelentős hátrányból indulnak. Az Egyesült Királyságban például a neobankok már elhódították a lakossági szolgáltatási díjak egy részét. A Versenypiaci Hatóság (CMA) által végzett, a lakossági banki szolgáltatások minőségét vizsgáló legutóbbi felmérés szerint a Monzo, a Starling és a First Direct végzett az élen az általános szolgáltatásminőség, az online és mobilbanki szolgáltatások, valamint a folyószámlahitel-szolgáltatások tekintetében.

Globális szinten azonban a nagybankok a BigTech vállalatokat (pl. Apple) tartják a legnagyobb fenyegetésnek. A BigTech cégek az elmúlt évek során számos új pénzügyi szolgáltatást vezettek be, és hatalmas ügyfélbázisuknak köszönhetően gyorsan jelentős piaci részesedést szereztek.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?