A jó eredmények ellenére 28 százalékot esett az Adyen fintech fizetési platform részvényárfolyama. Az elemzők nem elégedettek.

Az Adyen részvényei 28 százalékos esést mutattak, miután nem megfelelő féléves pénzügyi eredmények láttak napvilágot. A fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó cég bevételi növekedése elmaradt a várakozásoktól, míg költségeik meredeken emelkedtek. Az erős esés miatt az amszterdami tőzsde ideiglenesen leállította a cég részvénykereskedelmét.

Az Adyen részvények értéke a 2018-as tőzsdei debütálás óta még nem esett ennyit egyetlen nap alatt. A drasztikus csökkenés eredményeként a részvényárfolyam 413 euróval esett, elérve az 1059 eurót.

Az Adyen egy fintech platform, ami egyszerűsített fizetési, adatkezelési és pénzügyi menedzsment funkciókat kínál. Ezen a platformon keresztül lehetőség van a fizetések elfogadására, a bevétel megóvására és a pénzügyek nyomon követésére.

Az értékcsökkenés mögötti fő oka, hogy a cég féléves eredményei nem feleltek meg az elvárásoknak. Az Adyen 21 százalékos árbevétel növekedést ért el, ami azonban nem érte el az elemzők által prognosztizált szintet. Az igazi csalódást a vállalat működési eredménye okozta: az EBITDA (vagyis a működési eredmény) 10 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, melyben szerepet játszott az alkalmazottak számának jelentős növekedése. Az elmúlt fél év során 757 új munkavállalót vettek fel.

Indokként a vállalat az észak-amerikai piac lassabb növekedését hozta fel. Bár tavaly még 52 százalékos növekedést értek el az USA piacán, idén ez a szám csupán 23 százalék volt. A lassulás okát az olyan komoly versenytársak jelenléte magyarázhatja, mint a Stripe és a PayPal.

(Forrás: Fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?