A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a napokban sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a fintech cégeknél, így a Revolut számlákon lévő vagyonokkal kapcsolatban is információi vannak.

Bár sokan úgy vélik, hogy ezek a számlák rejtve maradnak a hatóságok elől, a valóság ezzel ellentétes. A Revolut Magyarországon egyre nagyobb népszerűséggel bír. Az idei évben a felhasználók száma közelít az egymillióhoz, és elképzelhető, hogy már meg is haladta ezt.

Annak ellenére, hogy a Revolut litván banki engedéllyel működik és nem rendelkezik magyar IBAN számlaszámmal, a Magyar Nemzeti Bank már több alkalommal sürgette, hogy lépjen a magyar joghatóság alá.

Miközben a Revolutra litván jogszabályok érvényesek, a NAV mégis képes betekintést nyerni a magyarországi ügyfelek által a neobanknál vezetett számlákba. Nemzetközi egyezmények és EU-s szabályozás révén a magyar és litván hatóságok szoros kapcsolatban állnak.

A NAV-nak automatikusan megküldik a magyar adózók pénzügyi számlaadatait, és ezeket az adatokat adóvégrehajtási célokra is használhatja. Már volt olyan eset, amikor egy adóssággal élő magyar állampolgár Revolut-számláján hajtott végre intézkedést az adóhatóság, és sikerült a tartozás nagy részét behajtani.

A hagyománytól eltérően sokan úgy vélik, hogy a fintech szektorban lévő számláikat nem monitorozzák, azonban a Revolut esetében világossá vált, hogy ez tévedés. És nem csak a neobankok esetében van így. A kriptovalutákat kínáló szabályozott tőzsdék, mint például a Coinbase, szintén adatszolgáltatási kötelezettséggel élnek az adózási ügyekkel kapcsolatban. Az IRS, az Egyesült Államok adóhatósága betekintést nyerhet az amerikai Coinbase felhasználók egyenlegébe, és elképzelhető, hogy a NAV is hozzáférést kap ezekhez az információkhoz.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?