Fintech és informatikai képzőközpontokról, a PSD2 nagy ígéreteiről és veszélyeiről, és az adatbiztonsági előírásokról és hatásairól szólt a Fintechradar konferenciájának első napja.

Fintech és informatikai képzőközpontokról, a PSD2 nagy ígéreteiről és veszélyeiről, és az adatbiztonsági előírások KKV-kre és pénzintézetekre gyakorolt hatásáról szólt a Fintechradar konferenciájának első napja.

21167909_1950892178504534_8531750815099627839_o

Komoly lépéseket kívánunk tenni a fintech innovációk segítésére

– mondta Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Aki azzal egészítette ki ezt az állítást, hogy a fintech nem csak lehetőségekkel, de kihívásokkal is jár. A digitalizáció ugyanakkor nem olyan folyamat, amit ki lehet egyszer pipálni azzal, hogy véget ért. Különösen úgy nem, hogy az európai IKT-cégek elmaradnak az USA és az ázsiai fintechek mögött.

Mi az a PSD2?

A fintech konferenciák nem hivatalos teremsportjában, a PSD2 definiálásában csodálatos meccset nézhettünk végig. Lévai Gábor, a Metapay alapítója szerint „a PSD2 az egy misztikum. A bankok még nem döntték el, hogy az ördögöt vagy az angyalt látják benne. A fintech cégek ebben látják a jövőt. A felhasználók egy betűszót látnak.”

Pereczes János, az MKB Inkubátorának vezetője arra jutott, hogy „az ügyfélnek nem kell tudnia mi a PSD2, ha neki jó, olcsó, gyorsan elérhető szolgáltatások fejlődnek a PSD2-nek köszönhetően, ő jól fog járni.” De emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a magyar szabályozó nagyon beleállt az EU-s irányelv törvényi hatályra emelésébe, Magyarországon egyelőre egy bank sem jött ki API sandboxszal, igaz, bankja már meghirdette ilyen programját.

Barits János, a FintechBlocks vezetője pedig hasonlóan pragmatikusan, az ügyfélélményre fókuszálva közelítette meg a kérdést: „az e lényeg, hogy az ügyfél kapjo valami terméket. Ez lehet PSD2-es vagy sem.”

Big data, a soknevű

Az adatról nem csak azt tutduk meg, hogy ez az új olaj, h anem Nagy-Rácz István mondott olyat is, hogy a big data nem is egy új dolog: korábban szerinte már hívták üzleti intelligenciának, adatbányászatnak, most pedig lassan kezdik átnevezni, mert

„ma már az AI fogja megváltani a világot versus elvenni a munkát.”

A hackerek azok jönnek

Az adatbiztonság kerekasztal az adatvesztéshez értő emberek kedélyes optimizmusával zárult. Makay Kálmán szerint ugyan van némi médiafigyelem a kiberbiztonsági incidensek körül, de a jelenség olyan, mint a jéghegy: az esetek többsége nem kerül be a sajtóba. Ráadásul hiába vonatkoznak az európai adatvédelmi jogszabályok mindenkire, a Facebook és a Google jogászai elég ügyesek, eddig is megtalálták a kiskapukat – mondta dr. Horváth Katalin jogász, ő meg csak tudhatja, hiszen  a téma szakavatott ismerője.

Az adatot kezelő magyar kisvállalkozók azonban félnek, mert az érkező GDPR nevű adatvédelmi szabályozás rémisztő büntetési tételeket tartalmaz. Ehhez Balázs Zoltán tette hozá, hogy a cégek 95 százalékánál a jelenlegi biztonsági szint megemelésére van szükség, mert nem tudják megvédeni az adatainkat.

A GDPR-nek való megfelelés pedig nem csak védelemből áll, mondta dr. Tarjn György, hanem a belső riportolási folyamatok, a beszállítókkal való kapcsolatteremtés áttekintésében is.

A holnapi, insurtech és UX témákat boncolgató beszámolóinkig pedig a viszont látásra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?