A fintech ágazatban úttörő szerepet betöltő Revolut piacra dobott egy mesterséges intelligencián (AI) alapuló csalásellenes szolgáltatást.

A Revolut célja ezzel a lépéssel, hogy védelmet nyújtson a felhasználóknak a jogosnak tűnő átutalások során előforduló csalások egyre növekvő kockázata ellen.

Az AI és gépi tanulási technológiákat felhasználó új biztonsági funkcióval a Revolut az ügyfelek bankkártyás tranzakcióit vizsgálja felül, hogy azonosítsa a csalás kockázatát. Amennyiben a rendszer csalás gyanúját észleli, azonnal blokkolja az adott tranzakciót, így proaktívan megóvva a felhasználókat a csalásoktól.

A tranzakció blokkolása után az érintett felhasználók egy alkalmazáson belüli különleges csalásellenes eljáráson mennek keresztül, ahol további részleteket kell megadniuk a tranzakcióról, és speciális oktatóanyagokat is kapnak. Ezeknek a lépéseknek az a célja, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a csalásokra utaló jelekre és arra ösztönözzék őket, hogy legyenek figyelmesek a fizetések elfogadásakor.

Ez az újítás nem csak a csalások elleni védekezésre szolgál, hanem lehetővé teszi a Revolut számára, hogy közvetlen kapcsolatot tartson az ügyfelekkel egy szakértő segítségével, aki további kérdéseket tehet fel a csalás lehetőségének megállapítása érdekében.

A bevezetés óta a vállalat már 30 százalékos csökkenést tapasztalt a bankkártyás csalások miatti pénzügyi veszteségekben, különösen azokban az esetekben, ahol a pénzt befektetési célokra küldték. Ez a statisztika bizonyítja a mesterséges intelligencia alapú megoldások hatékonyságát a csalások elleni harcban.

 

A közösségi média a pénzügyi csalások egyik fő forrása

A Revolut 2023-as statisztikái szerint az Egyesült Királyságban bejelentett csalások 60 százaléka közösségi média platformokhoz köthető. A csalások által okozott veszteségek 33 százaléka pedig a Meta platformjai – Facebook, Instagram és WhatsApp – révén történt, ami rámutat a közösségi média általi csalások fokozódó trendjére.

A Revolut által bevezetett AI-alapú csalásfelismerő funkció fontos lépést jelent a kiberbiztonság és a digitális banki szolgáltatások terén. Ez a fejlesztés nemcsak megóvja a felhasználókat a csalásoktól, hanem elősegíti a törvényes tranzakciók gördülékeny lebonyolítását is, ezzel biztosítva, hogy az ügyfelek bizalommal használják a Revolut szolgáltatásait.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?