A 21. század elején bekövetkezett gazdasági válság alaposan megrendítette a pénzügyi szektorba vetett bizalmat, felgyorsítva ezzel a pénzügyi innovációt és új fejezetet nyitva a pénz történetében.

Előtérbe került a digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency, CBDC) ötlete, amelynek bevezetését számos aggodalom és elvárás övezi.

 

A pénz fejlődése

A pénz története évezredekre nyúlik vissza. Változatos formákat öltött az idők során: kövektől, kagylókon és agyagtáblákon át az érmékig, amelyek főleg nemesfémekből és bronzból készültek. A XX. században az elektronikus és virtuális pénzformák is megjelentek.

A pénz értékét hagyományosan a kibocsátóba vetett bizalom adta. A korai papírpénzek aranyra válthatóságával ellentétben a modern pénz belső érték nélküli és nem váltható aranyra. Hivatalos voltát az adja, hogy törvényileg kötelező elfogadni, illetve, hogy annak kibocsátója is elfogadja azt.

A XXI. század fordulópontot jelentett a pénz történetében, a geopolitikai, technológiai és gazdasági változások összhatásának köszönhetően. Manapság a pénz fő formái a készpénz és a digitális pénz. A készpénz használata (noha még mindig elterjedt) a digitális pénzek – köztük a kriptovaluták, elektronikus pénzek és a központilag kibocsátott jegybankpénzek – felé mozdult el.

 

Digitális jegybankpénzek

A központi bankok a digitális jegybankpénz projektekkel a pénz újítását célozzák meg, eltérő megoldásokkal a világ különböző részein. Ezeknek az új pénzeknek meg kell felelniük a fenntarthatósági elvárásoknak, miközben a hagyományos pénzfunkciókat is betöltik.

Az Európai Unióban már dolgoznak a digitális euró bevezetésén, ami egy központi banki fizetőeszköz lenne, a készpénz elektronikus megfelelője. Az MNB pedig már vizsgálja a digitális forint bevezetését is.

 

Aggodalmak és elvárások

A digitális jegybankpénzek bevezetését szakmai viták és elemzések kísérik, mérlegelve az előnyöket és hátrányokat. Az előnyök közé tartozik a pénzforgalmi tranzakciók felgyorsítása és a gazdaság támogatása, az infláció és kamatok könnyebb kezelése a jegybankok számára, valamint a pénzügyi innováció elérhetősége szélesebb tömegek számára. Azonban a digitális jegybankpénz bevezetése mellett szóló egyik legnagyobb érv a fenntarthatóság. 

Ugyanakkor komoly aggodalmak is felmerülnek a digitális jegybankpénzzel kapcsolatban. Ilyen többek között a hagyományos pénzintézetek visszaszorulása, a gazdasági manipuláció kockázata, az adatvédelmi aggályok, a technikai kockázatok, valamint a rendszerösszeomlás lehetősége.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?