A világ legnagyobb eszközkezelője, a BlackRock által bevezetett spot bitcoin ETF, az iShares Bitcoin Trust (IBIT) már több mint 3 milliárd dolláros értéket képvisel.

A 2024. február 2-i adatok alapján a BlackRock több mint 70 000 bitcoint birtokol, amelyek értéke a cikk írásakor (február 7.) meghaladja a 3 milliárd dollárt. A január 11-én indított ETF nagy érdeklődést váltott ki a befektetők között, ami jelentős tőkebeáramláshoz vezetett. Az ETF.com információi szerint a BlackRock bitcoin alapja csupán két kereskedési nap nem érte el a 100 millió dolláros nettó tőkebeáramlást.

Az amerikai tőzsdefelügyelet döntése, amely lehetővé tette a spot bitcoin ETF-ek bevezetését, pozitív hatással volt más alapokra is. Például a Fidelity bitcoin ETF-je, az FBTC, körülbelül 2,5 milliárd dolláros tőkebeáramlást jegyzett. Az Ark 21Shares, a Bitwise, az Invesco/Galaxy, a VanEck, a Valkyrie, a Franklin, és a WisdomTree által nemrégiben indított bitcoin ETF-ek együttesen közel 2 milliárd dolláros értéket képviselnek.

Ezek az adatok a befektetői bizalom növekedését mutatják a kriptovaluták, különösen a bitcoin iránt. A Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) átalakítása spot ETF-fé jelentős, körülbelül 6,1 milliárd dolláros tőkekiáramlást eredményezett, ami a befektetői érdeklődés eltolódását jelzi a spot bitcoin ETF termékek felé.

2023-ban a kereskedők tömegesen vásároltak GBTC-t, amikor a nettó eszközértékhez képest olcsóbban tudtak hozzájutni. A spot ETF-fé történő átalakulást követően viszont a kereskedők a a nettó eszközértéken tudták visszaváltani GBTC-jüket. A tőkekiáramlás egyik fő oka tehát az ezen a kereskedésen elért profitrealizálás volt. Emellett a GBTC magas díjai is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a befektetők inkább a spot bitcoin ETF-ek felé orientálódjanak.

Az ETF.com szerint a GBTC-ből történő tőkekiáramlás naponta körülbelül 200 millió dollárra csökkent, ami arra utal, hogy az új ETF-ekbe történő tőkebeáramlás jelenleg meghaladja a GBTC-ből történő kiáramlást.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?