Az SEC szerdán történelmi határozatot hozott, amikor engedélyezte a spot bitcoin alapú tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) kibocsátására irányuló kérelmeket.

A bitcoin alapú ETF-ek elfogadásának jelentősége

A lépés jelentős változást jelent a kriptovaluta szektorban, amely már több mint egy évtizede törekszik hasonló termékek piacra dobására. Az SEC elfogadta többek között az ARK Investments, a BlackRock, a Fidelity és más eszközkezelők bitcoin alapú ETF kérelmeit. Ezek az ETF-ek a Nasdaqon, az NYSE-en és a CBOE-n lesznek kereskedhetőek, és kriptotőzsdéken vásárolt bitcoinokból állnak, melyeket olyan letétkezelő cégek, mint például a Coinbase Global kezelnek.

A legtöbb ETF a CF Benchmark adatait használja, amely a nagy kriptotőzsdék Bitcoin-USD piacainak kereskedési adatait foglalja össze. Az ETF-ek több szempontból is fontosak: egyszerűsítik a bitcoinba való befektetést, csökkentik a kriptovaluta közvetlen tulajdonlásának kockázatait és növelik a bitcoin hozzáférhetőségét az intézményi befektetők számára.

 

Csökkenő kockázatok

Az SEC korábban azért utasította el a bitcoin ETF-eket, mert aggályok merültek fel a piaci manipulációval kapcsolatban. Azonban egy bírósági döntés után, amely a Grayscale Investments kérelmének korábbi elutasítását helytelennek ítélte, az SEC álláspontja megváltozott. A Nasdaq és a CBOE is létrehoztak egy piacfelügyeleti rendszert a Coinbase-szel, az USA legnagyobb kriptotőzsdéjével együttműködve, hogy kezeljék a manipulációs kockázatokat. Az ETF-ek tervezett díjai 0,2 és 0,8 százalék közöttiek, ami alacsonyabb az átlagos ETF piaci díjnál.

Az ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy egyszerűbben és kevesebb kockázattal fektessenek be kriptovalutába, ami a kriptopiac bizonytalanságai és biztonsági kihívásai miatt kiemelten fontos – itt megemlíthető például a 2022-ben csődbe ment FTX vagy a Binance tavalyi vesszőfutása.

Az SEC már 2021-ben jóváhagyta a bitcoin alapú határidős ETF-eket, de ezek nem követik pontosan az ármozgásokat és a határidős szerződések költségei csökkenthetik a hozamot, így azok kevésbé vonzóak a befektetők számára.

 

Jövőbeli kilátások

Habár Kanadában és Európában már léteznek hasonló ETF-ek, az Egyesült Államok döntése globális szempontból kiemelten fontos a globális tőkepiacok és a nagy amerikai eszközkezelők szempontjából. Az ETF-ek bevezetésének hatásai még nem teljesen világosak, de a szakértők jelentős növekedést várnak a jövőben.

Az SEC döntése nem csak a bitcoin számára jelent előrelépést, hanem az egész kriptovaluta iparág számára is. Ez a lépés erősíti a bitcoin integrációját a mainstreambe és jelentős győzelmet jelent a kriptoipar számára az SEC-vel folytatott harcban. 

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?