A Londonban és Tallinnban működő neobank egy frissen közzétett jelentés szerint jelentős, 30,5 millió fontos veszteséget szenvedett el 2022-ben.

Ez a veszteség 70 százalékkal több az előző évhez képest, ami aggodalmakat vet fel a cég jövőjét illetően. Az elmúlt években a Monese a gyors növekedést és a terjeszkedést választotta. A cég bevétele 2021-ben 17,6 millió fontról  27,7 millió fontra nőtt 2022-ben, ami 57,7 százalékos emelkedés. De ez a növekedés növekvő költségekkel is járt, ami a veszteségek 70 százalékos emelkedését okozta.

A költségnövekedés részben az XYB banki platformra való stratégiai fókusz eredménye. A Monese most már nem csak a külföldiek és bevándorlók, hanem intézményi ügyfelek számára is szolgáltatásokat nyújt.

Az XYB szolgáltatásra való áttérés a Monese célját tükrözi, hogy diverzifikálja bevételi forrásait és fenntarthatóbb üzleti modellt alakítson ki. Ez ígéretes lépés, de jelentős beruházási és működési költségekkel jár, amelyek hozzájárulnak a cég pénzügyi terheihez.

A Monese pénzügyi jelentése figyelmeztet a cég működésének és terveinek fenntarthatóságára. A neobank új finanszírozásra szorul, hogy fenntartsa jelenlegi állapotát és céljait. A jelentés kiemeli a működési zavarok kockázatát, ha a megfelelő finanszírozás nem áll rendelkezésre.

 

A pénzügyi szektor a Monese-re figyel

A vállalat legutóbbi tőkebevonása 2022 januárjában volt, amikor egy Series C fordulóban 42,3 millió fontot gyűjtött, amit 2022 szeptemberében az HSBC 35 millió dolláros befektetése követett. Ennek ellenére a cég elismeri, hogy bizonytalanságok vannak a folytatást illetően.

Az igazgatók optimisták a jövőbeli finanszírozás sikereit illetően, és azt állítják, hogy a következő tizenkét hónapra elegendő forrásuk van. A hangsúly most azon van, hogy a Monese stabilizálja pénzügyi helyzetét. A cég sikeressége vagy kudarca nemcsak a saját sorsát határozza meg, hanem a hozzá hasonló helyzetben lévő fintech vállalatok számára is tanulságos lehet.

A Monese esete rávilágít a fintech cégek közös problémájára: a gyors növekedés és az agresszív terjeszkedési stratégiák gyakran jelentős pénzügyi nyomást jelentenek. A növekedés és a pénzügyi fenntarthatóság közötti egyensúly nehéz. A Monese kihívásai fontos betekintést nyújtanak a fintech ökoszisztéma dinamikájába.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?