A Binance kriptovaluta tőzsde, amely több botránnyal is szembesült, jelentős növekedést ért el a felhasználók számában.

A Binance iránti bizalom kitart

A vállalatot jelenleg vezető Richard Teng szerint 2023-ban 30%-kal bővült a felhasználói kör. Ez a növekedés Zhao Changpeng távozása és a cégre kirótt 4.3 milliárd dolláros bírság ellenére is folytatódott. A Binance, amely a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje, nem veszítette el a felhasználók bizalmát a különböző botrányok ellenére. Ezt támasztja alá a vállalat év végi jelentése, mely szerint a felhasználói bázisuk 30%-kal nőtt. Richard Teng, a cég új vezérigazgatója különösen az intézményi befektetők iránti megnövekedett érdeklődést emelte ki.

Richard Teng szerint: „Ez a hír különösen jelentős, mivel azt jelzi, hogy a Binance és a szélesebb Web3 ökoszisztéma iránti bizalom erősödik, különösen most, amikor az intézményi részvétel és az átlátható szabályozás kulcsfontosságú a digitális eszközök elterjedése szempontjából.”

A felhasználói szám növekedése mellett a Binance negatív tendenciákat is tapasztalt az év folyamán. A CoinGecko adatai szerint a piaci részesedésük 60%-ról 50%-ra esett vissza, és az év első három negyedévében a platform forgalma kétharmadával csökkent.

2023: A botrányok éve

A Binance számára a felhasználói bázis növekedése különösen fontos eredménynek számít a 2023-as év botrányai fényében. Júniusban az amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) beperelte a vállalatot „széleskörű csalárd hálózat” működtetése miatt. Novemberben az amerikai Igazságügyi Minisztérium vizsgálata, amely a pénzmosás elleni szabályok megsértésével kapcsolatos volt, lezárult.

A vizsgálat következtében Changpeng Zhao, a Binance alapítója lemondott vezérigazgatói posztjáról. Zhao-t 50 millió dollár bírság megfizetésére is kötelezték, és februárban bíróság elé áll, ahol akár 18 hónap börtönre ítélhetik. A Binance maga is jelentős, összesen 4.3 milliárd dolláros büntetést vállalt.

A hasonló botrányok elkerülése érdekében a Binance jelentősen növelte a compliance kiadásait 2023-ban. Az év során összesen 213 millió dollárt fordítottak a szabályszerű működés biztosítására, ami 35%-kal több, mint az előző évben. Ezek a költségek várhatóan tovább nőnek, mivel az amerikai kormánnyal kötött megállapodás részeként 5 évig finanszíroznak egy compliance ellenőrző rendszert.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphots)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?