Az új év kezdetén a bitcoin (BTC) számottevő emelkedést mutatott. A legismertebb kriptopénz ára elérte a 45 000 dollárt, ami 2022 áprilisa óta a legmagasabb érték.

A cikk írásának időpontjában a BTC árfolyama 45 800 dollár volt (a CoinMarketCap adatai alapján), ez több mint 7%-os növekedést jelent az elmúlt 24 órában. Ez az emelkedés összefüggésben állhat a bitcoin ETF-ekkel (tőzsdén kereskedett alapokkal) kapcsolatos várakozásokkal.

Egy Reuters jelentés szerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) már január 2-án dönthet a bitcoin ETF-ekről. „Az SEC kedden vagy szerdán értesítheti az érintetteket, hogy a következő hét folyamán kezdjék meg a kibocsátást.” – áll a jelentésben. Ez a lépés jelentős változást hozna az amerikai szabályozók kriptovalutákkal kapcsolatos hozzáállásában, hiszen az SEC korábban szigorúan kezelte e digitális eszközöket.

A VanEck tanácsadója, Gurbacs Gábor mérsékelt piaci reakciót vár a jóváhagyás után, azzal számolva, hogy kezdetben kb. 100 millió dollár áramlik be a piacra, főként az intézményi befektetőkön keresztül. Ugyanakkor kiemeli a bitcoin ETF-ek hosszú távú lehetőségeit.

A BTC árfolyamának emelkedése és az SEC várható döntése fontos fordulópont lehet a kriptovaluták történetében. Egy kedvező döntés nem csak a bitcoin és a kriptovaluták hitelességét erősítheti meg a hagyományos pénzügyi szektor szereplőinek körében, hanem új befektetési lehetőségeket is teremthet, különösen ha olyan nagy pénzügyi intézmények, mint a BlackRock és a Fidelity is bitcoin ETF kibocsátókká válnak.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?