Az Eastern Bank PLC (EBL), a bangladesi bankszektor egyik kiemelkedő szereplője nemrégiben bejelentette, hogy az IDEX Biometrics-szel együttműködve bevezette a világ első biometrikus fémkártyáját.

Ez a lépés azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy valódi innovációt jelent-e, vagy csupán a meglévő technológiák átcsomagolását.

A dhakai székhelyű EBL a bangladesi vállalati, lakossági és kkv banki szolgáltatások egyik kulcsszereplője. A biometrikus fémkártyákkal kapcsolatos legújabb kezdeményezése, bár úttörőnek hangoztatják, inkább tűnik két már létező technológia fúziójának, mintsem jelentős előrelépésnek. A biometrikus kártyák és a fémkártyák már évek óta jelen vannak a piacon, és bár technikailag nagy előrelépésnek számít, a kettő kombinálása nem biztos, hogy olyan forradalmi lépés, mint amilyennek az EBL beállítja.

A bank kezdeményezése illeszkedik a bangladesi „Smart Bangladesh” kormányzati kezdeményezéshez, amely a digitális gazdasági fejlődést célozza. Bár a 170 millió lakosú ország lenyűgöző növekedést mutat, az igazi kérdés az, hogy a lakosság többségének szüksége van-e ilyen banki megoldásokra, illetve hogy a lakosság többsége megengedheti-e magának a kártyát. Mivel 2024-re 6 százalékos GDP-növekedést várnak, fontos elgondolkodni azon, hogy a prémium kategóriás megoldások helyett inkább a befogadóbb pénzügyi megoldásokra kellene-e összpontosítani.

Kiknek szól a bank új kártyája?

A biometrikus fémkártya az EBL prémium szegmensbeli ügyfeleit célozza meg, magas szintű biztonságot és zökkenőmentes fizetési élményt kínálva. Ez azonban úgy tűnik, hogy egy piaci rést szolgál ki, és valószínűleg figyelmen kívül hagyja az általános lakosság szélesebb körű igényeit. A kártya vonzereje a technológia iránt fogékony ügyfelek számára egyértelmű, de az átlagfelhasználók számára való praktikussága és hozzáférhetősége továbbra is vitatható.

Ali Reza Iftekhar, az EBL ügyvezető igazgatója és vezérigazgatója lelkesedését fejezte ki a bevezetéssel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a kártya megfelel a szabályozási követelményeknek, és megerősíti az EBL vezető szerepét az innovációban. Catharina Eklof, az IDEX Biometrics kereskedelmi igazgatója szintén nyilatkozott az együttműködésről, kiemelve az EBL szerepét a biometrikus fizetések bangladesi úttörésében. A kijelentések azonban úgy tűnik, figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a biometrikus azonosítás és a fém bevezetése a bankkártyák világába nem új koncepció a globális banki színtéren.

Összefoglalva, bár az EBL által bevezetett biometrikus fémkártya egy lépés a bangladesi fizetési módszerek modernizálása felé, fontos, hogy kritikus szemmel tekintsünk rá. Az innováció talán inkább a márkaépítésről és a piaci pozicionálásról szól, mint arról, hogy alapvetően új technológiát vagy szolgáltatást kínál. Ahogy a pénzügyi világ fejlődik, az EBL-hez hasonló bankok számára létfontosságú, hogy egyensúlyt teremtsenek az innováció és a gyakorlatiasság között, biztosítva, hogy a fejlesztések ne csak az újdonság kedvéért legyenek, hanem valódi értéket teremtsenek az ügyfelek szélesebb köre számára.

(Forrás: fintech.hu)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?