A bitcoin (BTC) árfolyama december 3-án átlépte a 40 ezer dolláros határt, míg az ethereum (ETH) ára 2200 dollár fölé kúszott. Ez a jelentős árnövekedés a piaci hangulat javulását tükrözi.

Az elmúlt időszakban a bitcoin többször is közel került a 40 ezer dolláros szinthez, de csak vasárnap sikerült áttörnie ezt a lélektani határt. A CoinDesk adatai alapján a kriptovaluta értéke elérte a 40 600 dollárt, ami 24 óra alatt körülbelül 3 százalékos emelkedést jelent. Az ether esetében is hasonló mértékű növekedésről beszélhetünk, amivel elérte a 2205 dolláros értéket.

Nemcsak a bitcoin és az ether rallizott azonban. A piaci kapitalizáció szerinti top 10-es kriptovaluták többsége is kisebb nyereséget ért el, bár a Binance saját tokenje, a BNB 0,1 százalékos csökkenést mutatott.

 

19 hónapos magasságokban a BTC 

A bitcoin árfolyama 2022 áprilisában esett 40 ezer dollár alá, a novemberi mélypont után azonban folyamatosan nőtt az árfolyam. Ennek oka részben a Fed kamatpolitikája, valamint hogy az amerikai tőzsdefelügyelet hamarosan jóváhagyhatja a bitcoin ETF kérelmeket. Az ether árfolyama is hasonló szinteken mozgott 2022 májusa óta, bár néhányszor megközelítette a 2200 dolláros szintet.

Lucy Hu, a Metalpha elemzője szerint a piac egyre inkább a kamatcsökkentésre számít 2024-ben, és a befektetők is egyre pozitívabban állnak a bitcoin ETF-ek jóváhagyásához. Ezek a várakozások megerősítik azt a nézetet, hogy a kriptopiac további emelkedésre számíthat az elkövetkezendő hetek során.

A kriptovaluták mellett az arany ára is emelkedett: az ázsiai kereskedés korai órákban új rekordot ért el az árfolyam, meghaladva az unciánkénti 2100 dollárt. Ezt a növekedést Jerome Powell, a Fed elnökének megjegyzései váltották ki.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?