A kriptotőzsdék újabb problémával szembesülnek, ami nem más, mint a mesterséges intelligenciával (AI) generált hamis személyazonosító iratok növekvő elterjedése.

Egyes beszámolók szerint már 15 dollárért is kaphatóak olyan hamisított személyazonosító iratok, amelyek képesek átverni a kriptotőzsdék ügyfél-azonosítási (KYC) protokolljait. Ez a fejlemény különösen aggasztó a pénzügyi szektor számára, ahol az ügyfél-azonosítás és a csalásellenes intézkedések kulcsfontosságúak.

 

Az OnlyFake weboldal

Egy új weboldal, az OnlyFake azt hirdeti, hogy AI technológia segítségével képes hamis útleveleket és jogosítványokat generálni, amelyek állítása szerint átmentek több kriptotőzsde KYC ellenőrzésén is. Az OnlyFake 26 különböző ország, köztük az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és az Európai Unió egyes tagállamai számára készít hamis dokumentumokat.

Ezenkívül az OnlyFake a képek metaadatainak meghamisítását is kínálja, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy megváltoztassák a helyszínt, a dátumot, az időt és a kép készítésére használt eszközt, mivel bizonyos azonosító szolgáltatások ezeket az információkat is ellenőrzik.

 

Kihívások

Az ügyfél-azonosítási folyamatok létfontosságúak a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésében, valamint a tőzsdék számára, hogy megismerjék ügyfeleiket. Azonban az AI által létrehozott hamis okmányok megjelenése jelentősen megnehezíti ezeknek a rendszereknek az effektív működését. A 404 Media állítólag sikeresen átverte az OKX tőzsde KYC rendszerét egy az OnlyFake által generált hamis brit útlevéllel. Ez és hasonló esetek azt mutatják, hogy a jelenlegi ellenőrzési módszerek nem mindig képesek kiszűrni az ilyen típusú csalásokat.

Az OKX és más érintett tőzsdék, valamint pénzügyi szolgáltatók, mint például a Binance, Kraken és PayPal, cáfolták, hogy rendszereik könnyedén átverhetőek lennének, és kiemelték elkötelezettségüket a csalás elleni harcban. Hangsúlyozták, hogy folyamatosan fejlesztik biztonsági protokolljaikat az AI által generált hamis okmányok és egyéb csalárd tevékenységek elleni küzdelemben. A kriptotőzsdék azonban nem kommentálták az ellenőrző rendszereiket állítólag kijátszó felhasználókra irányuló kérdéseket.

 

Jogi és etikai kérdések

Az OnlyFake elmondása szerint nem állít elő törvénytelen hamisítványokat, és azt állítja, hogy az általuk kínált sablonok csak filmekben, TV műsorokban és webes bemutatókban használhatók. Ennek ellenére a szolgáltatás etikai és jogi kérdéseket vet fel, különösen tekintettel arra, hogy a felhasználók nyilvánosan beszámolnak arról, hogy sikeresen megkerülték a kriptotőzsdék és pénzügyi szolgáltatók ellenőrzési rendszereit.

Az AI által generált hamis személyazonosító dokumentumok elterjedése komoly kihívást jelent a kriptovaluta tőzsdék, pénzügyi intézmények és általában véve a digitális gazdaság számára. Ahogy a technológia fejlődik, úgy nő az igény arra, hogy a pénzügyi szolgáltatók folyamatosan fejlesszék és alkalmazzák azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyek képesek az ilyen típusú csalásokat felismerni és megelőzni. Ez a verseny a biztonsági szakértők és a csalók között folyamatosan új kihívásokat állít mindkét fél elé, ahol az új technológiák mindkét oldalnak új lehetőségeket kínálnak.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?