Egy brit bírósági eljárás keretében kerültek nyilvánosságra azok az üzenetváltások, melyek a Bitcoin alkotójaként ismert Satoshi Nakamoto és a Hashcash feltalálója, Adam Back között zajlottak.

A Hashcash és a Bitcoin közötti összefüggés

A Hashcash egy olyan bizonyíték alapú (Proof of Work, PoW) protokoll, amit eleinte az e-mailes spamek elleni védekezésre és különböző támadások, mint például a szolgáltatásmegtagadás (Denial-of-Service) elhárítására alkottak meg. Az alapelv az, hogy a számítógépeknek számítási munkát kell elvégezniük, vagyis „bizonyítékot szolgáltatniuk” egy adott művelet, mint például egy e-mail küldése előtt. Ezáltal a küldőnek időt és számítási kapacitást kell szánnia az üzenet megküldésére, ami megnehezíti az ilyen típusú támadások költséghatékony kivitelezését.

A Hashcash PoW algoritmusának alkalmazása azonban túlmutat az e-mailes kommunikáción. Jelentős hatást gyakorolt a kriptovaluták, különösen a Bitcoin fejlődésére is. A Bitcoin rendszere a Hashcash PoW koncepcióját használja a blokklánc tranzakcióinak hitelesítésére és új blokkok létrehozására. A bányászoknak bonyolult matematikai feladványokat kell megoldaniuk, amelyek bizonyítékként szolgálnak a végzett számítási munkára, így biztosítva a hálózat biztonságát és decentralizált működését.

 

Az e-mailek tartalma

A most nyilvánosságra hozott levelezés Satoshi Nakamoto és Adam Back közötti diskurzust tárja fel. Back, aki jelenleg a Blockstream vezérigazgatója, megemlítik a Bitcoin fehér könyvében is.

Ezeket az e-maileket a Crypto Open Patent Alliance (COPA) és Craig Wright közötti perben hozták fel bizonyítékként. A jogi eljárás azt hivatott eldönteni, hogy Wright állításának, miszerint ő hozta létre a Bitcoint, van-e valóságalapja. A nyilvánosságra került levelezések alapján Satoshi óva intett, hogy a bitcoinra, mint befektetési eszközkre tekintsenek, és ő volt az, aki eltávolította a Bitcoin.org oldalról azt a kijelentést is, miszerint a Bitcoin anonim, aggódva amiatt, hogy ez negatívan befolyásolhatja találmányának megítélését.

“Kényelmetlenül érzem magam, amikor azt mondom valakinek, hogy tekintsen rá befektetésként. Ezt nem szerencsés kimondani, és törölni kéne ezt a pontot. Az rendben van, ha maguktól jutnak erre a következtetésre, de mi nem állíthatjuk, hogy ez így van.” – fogalmazott Satoshi 2009 júniusában.

Ebben az e-mailben Satoshi felvetette a bitcoin kriptovalutaként való nevezését is:

“Valaki már használta a ‘kriptovaluta’ kifejezést… talán ezt kéne alkalmaznunk a bitcoinra vonatkozóan, mi a véleményed?”

A most nyilvánosságra hozott öt e-mail részletesebben is bemutatja Nakamoto és Back közötti kommunikációját. Back udvarias és szakmai módon válaszol, ajánlva több releváns cikket is, míg Satoshi kiemeli saját hozzájárulását Back korábbi munkáihoz.

Az e-mailek felfedése újraélesztette az érdeklődést Satoshi Nakamoto valódi személyazonossága iránt, főként azután, hogy további korai munkatársaitól származó levelezések is előkerültek. Habár a levelezés izgalmas betekintést nyújt a Bitcoin kezdeti időszakába, kevés konkrét információt árul el a titokzatos teremtő személyazonosságáról.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?