Március 11-én a kriptovaluták világában fontos esemény történt: a bitcoin (BTC) árfolyama első alkalommal lépte át a 70 ezer dolláros pszichológiai határt.

A CoinMarketCap információi alapján a BTC értéke az elmúlt hetekben több mint 10 százalékkal, az elmúlt hónapban pedig 47 százalékkal nőtt. Az új csúcsérték (71 988 dollár) három nappal azután következett be, hogy az ether árfolyama 2021 decembere óta az első alkalommal haladta meg a 4000 dollárt. A cikk írásakor, március 11-én, a BTC árfolyama körülbelül 71 800 dollár volt a Binance kriptotőzsde szerint.

 

Közeleg a bitcoin felezés

Az új csúcsérték különleges jelentőséggel bír, figyelembe véve, hogy ez 36 nappal a bitcoin felezés előtt történt. A felezés során a bányászok jutalma 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken, ami csökkenteni fogja a bitcoin piaci kínálatát és hosszú távon tovább emeli az árfolyamát.

A bitcoin árának emelkedésében jelentős szerepet játszik még a spot bitcoin ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) egyre növekvő népszerűsége is az Egyesült Államokban. Az ETF-ek bevezetése óta a rendelkezésre álló bitcoin kínálat 4,06 százalékát szerezték meg, amelynek értéke meghaladja a 56,9 milliárd dollárt. Az előrejelzések szerint éves szinten az ETF-ek a BTC kínálatának 8,65 százalékát fogják felvásárolni, ami jelentősen hozzájárul a kriptovaluta értékének további növekedéséhez.

 

A nagyhalak továbbra is kitartanak

A “bálnák” néven ismert nagy értékű kriptotárcák tulajdonosai, akik legalább 1000 BTC-t birtokolnak, továbbra is meghatározó szereplők a piacon, annak ellenére, hogy az árfolyam új magasságokat ér el. Március 9-ig a bálnák száma 2107-re emelkedett, ami azonban még mindig elmarad a 2021 februárjában mért 2489-es rekordtól. Ez azt sugallja, hogy a nagybefektetők továbbra is hisznek a bitcoinban, mint egy hosszú távú befektetési lehetőségben.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?