A kriptopénzek királya, a bitcoin (BTC), március 5-én felülmúlta önmagát, elérve a csillagászati 69 325 dolláros árfolyamot, ezzel új rekordot beállítva.

A bitcoin ezt a magasságot korábban csak 2021 novemberében tudta megközelíteni, akkor az árfolyam a 69 ezer dolláros álomhatárt érte el. Ez a hihetetlen árrobbanás nem csak a semmiből jött. A dollármilliárdokat mozgató amerikai tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), valamint a közelgő bitcoin felezés körüli izgalmak magával ragadták a piacot.

De ahogy azt mondani szokás, ami felmegy, az le is jön: a bitcoin árfolyama nem sokkal a rekord megdöntése után meredeken zuhanni kezdett, és egészen 59 ezer dollárig süllyedt (a Binance adatai szerint). Március 6-án, a cikk írásakor az árfolyam 67 ezer dollár körül stabilizálódott.

A bitcoin történelme során már többször is bebizonyította, hogy hajlamos a magasba szökni, miután áttörte előző csúcsait. Egy ilyen lendület általában több napig is eltart. Vegyük példának a 2020-as eseményeket, amikor a BTC árfolyama egy szempillantás alatt, 48 órán belül 20 000 dollárról 24 200 dollárra szökött fel, és ezt követően nem is süllyedt vissza a 20 000 dollár alatti szintre egészen 2022 júniusáig. Vagy ott van a 2017-es történet, amikor a bitcoin elérte a 1350 dolláros csúcsot, majd két hét leforgása alatt 897 dollárra esett vissza, hogy aztán újra az egekbe szökjön.

A legutóbbi csúcs beállítása utáni órákban több mint 84 millió dollár értékű derivatív pozíciókat likvidáltak, amelyek zömében long pozíciók voltak. Ez azt mutatja, hogy bár a bitcoin új magasságokat hódított meg, a piac továbbra is rendkívül volatilis.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?